ÇAKICI: ”DEVLETİN UYUŞTURUCU İLE İLGİLİ POLİTİKASI YOK MAFYA KİM BELLİ DEĞİL”

ABONE OL
Eylül 19, 2016 10:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TDP Milletvekili, Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı,  ülkenin en büyük sorunları arasında yer alan uyuşturucu ile ilgili olarak önemli analizlerde bulundu. Ülkede uyuşturucu ile mücadelede önlemlerin yetersiz olduğunu belirten Çakıcı, “Mücadele vardır deniliyor ama mücadelenin çok başındayız”diye konuştu. Çakıcı, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun 2015 yılında YDÜ’de dört büyük çalışma yaptığını belirterek, ilkokul, ortaokul ve liselerde yaygınlık yanında bir de ev çalışması yapıldığını kaydetti. Çakıcı, yapılan çalışma sonucuna göre, yıllara göre uyuşturucu kullanımının arttığını ifade ederek, ilk kez 2015 yılında ilkokullar üzerinde bir çalışma yapıldığını ve yabancı madde kullanımının ilkokullarda,  yüzde 1,2 olduğunu açıkladı.

“Uyuşturucu kullanımı üç kat arttı”

Çakıcı, yapılan araştırmada liselerde yasa dışı madde kullanımının 1996 yılında yüzde 2’den 2015 yılında yapılan araştırmaya göre yüzde 5,6’ya yükseldiğini belirterek, geçmiş yıllara bakıldığında artışın üç katı olduğunu söyledi. Uyuşturucu kullanımının halk arasında 2003 yılında yüzde 3 olduğunu, 2015 yılında yapılan çalışmalarda bu oranın yüzde 8’e çıktığını kaydetti. Çakıcı, uyuşturucu kullanımının ilkokullara kadar indiğini ifade ederek, halk arasında da giderek artmakta olduğunu söyledi. Çakıcı, uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için önleme programı hazırlanması gerektiğinin altını çizerek, liselere yönelik hazırlanan eğitim programının 16 yıl önce hazırlandığını anımsattı.

“Berova’nın tereddütleri var”

Çakıcı şunları söyledi, “O yıl 12 saatlik liselere yönelik bir eğitim programı hazırladım. Fakat bu program yıllarca görüşüldü. Uygulanıp uygulanmaması konusunda tartışıldı. Ancak ne zaman ki bonzai patladı ve ölümler yaşanmaya başlandı, Kemal Dürüst’ün eğitim bakanı olduğu dönem, bazı üniversite öğretim görevlileri ve eğitim bakanlığının yetkilileriyle 1 yıl boyunca güncelleme yaptık.

Geçtiğimiz yıl bir basın toplantısı düzenlenerek, bu eğitim programının uygulamaya, müfredata gireceğini öğrendik. Fakat bu sefer de hükümet değişti. Yeni bakan Berova’nın tereddütleri olduğunu görüyoruz. Milli eğitim bunu uygulayacak mı uygulamayacak mı bilemiyoruz”

“10 okulda pilot çalışma yapıldı”

Çakıcı, uyuşturucunun eğitimde müfredata girmesinin önemine vurgu yaparak, yeni bakanla birlikte bir duraksama yaşanmakta olduğuna dikkat çekti. Çakıcı, geçtiğimiz yıl 10 okulda pilot çalışma yapıldığını söyleyerek, “üç saatlik bir pilot çalışma söz konusuydu, rehber öğretmenler eşliğinde yapılacaktı. Bu 16 saate yükseltildi. Üç saatlik kısmında pilot çalışma yapılacak, yaz tatilinde ise rehber öğretmenler eğitilecek ve konu müfreadata girecekti. Ancak ben yaz tatili boyunca bir ilerleme göremedim. Kimse de bizi ne aradı ne de sordu”diye konuştu.

“Muallatta bekliyoruz”

Çakıcı, “Anladığım kadarıyla çok sıcak bakılmadı”diyerek, tereddüt oluştuğunu düşündüğünü söyledi. Çakıcı, tüm bu sürece bakıldığında, okullarda bir eğitim programının olmadığına işaret ederek, “muallatta bekliyoruz”dedi. Çakıcı, ilkokullara kadar inen yabancı madde kullanımına dikkat çekerek, ilkokullarda da bir eğitim programının olmadığını kaydetti. Çakıcı, “Aile eğitim programı da yok” dedi.  Tedavi merkezinin kurulması için bir taslak program hazırladığını ve hükümete ilettiğini belirten Çakıcı, hükümet programında yer aldığını, ancak henüz bir ses çıkmadığını kaydetti.

“Hükümet hazır değil, kurul oluşmadı”

Çakıcı, Denetimli Serbestlik Yasası’nın geçtiğini belirterek, büyük tereddütlerle uygulanmaya başlandığını kaydetti. Polisin ve savcılığın muhalefetine rağmen Denetimli Serbestlik Yasası’nın geçtiğini söyleyen Çakıcı, herkesin bu yasanın gerekliliğini ve doğruluğunu  gün geçtikçe anlayacağını belirtti. Çakıcı, “Korkacakları birşey yoktur” diyerek, Denetimli Serbestlik Yasası’nın dünyada uygulanan bir yöntem olduğunu, bunun bilim olduğunu kaydetti. Çakıcı, “Zorla da olsa, kavgayla da olsa, Meclistekileri ikna ettik” diye konuştu.

Çakıcı, “Uyuşturucu ile mücadelede en azından yasa bakımından bir zorlama var”diyerek, hükümetin kendini tam olarak hazırlayamadığını, kurulun henüz oluşmadığını belirtti. Çakıcı, kurul yanında, hastanedeki devlet labaratuarının hazır olmadığını, devletin sadece yapması gerekenin labaratuara bir eleman koyması olduğunu söyledi.

“Mafyanın kim olduğu bellidir”

“Devlet organize olmalıdır” diyen Çakıcı şöyle devam etti:

“ Burası küçük bir adadır. Uyuşturucunun nereden geleceği bellidir. Bununla ilgili tedbir alınmalıdır. Bu aslıda bu kadar basittir. Bu ülkede mafyayı kontrol edeceksiniz. Bu ülkede mafyanın kim olduğu bellidir. Narkotik olarak bunun üzerine gideceksiniz. Bunlar doğru dürüst yapılmadığı sürece uyuşturucu kullanımı artacak, zaman zaman karşılaştığımız ölümler de devam edecektir. Bonzainin  patlaması nedeniyle genç ölümlerle karşılaşmayı sürdüreceğiz. Çünkü, eğitimimiz, tedavimiz ve denetlememiz tamam değildir. Uyuşturucu ile mücadele komisyonu görevini yapıyor. Komisyonun başında olan Hasan Karaokçu uyarılarını her zaman hükümete yapıyor. Tüm bunlar yanında  savcı ve hakimlere bile Denetimli Serbestlik Yasası ile ilgili bir hizmet içi eğitim sağlanması gerekir. Tüm bunların yapılmayışı uyuşturucu ile mücadelede bize eksi olarak dönüyor. Bir bakan geliyor bir konuda kararlılık ortaya koyuyor, sonra başka bir bakan geliyor tereddüt koyuyor. Bütün hikaye de buradan başlıyor. Devletin uyuşturucu ile ilgili bir politikası yoktur”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.