Cammu Keşmir’de çatışmalar sürüyor

ABONE OL
Haziran 6, 2019 16:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hindistan basınında yer alan haberlere göre polis, direnişçilerle ilgili alınan ihbar üzerine güvenlik güçlerinin Pulwama bölgesinde operasyon başlattığını belirtti.

Dolipora köyündeki operasyon sırasında güvenlik güçleriyle direnişçiler arasında çıkan çatışmada 3 direnişçinin ve 1 askerin öldüğünü açıklandı.

Çatışma bölgesinde, çapraz ateş altında kaldığı düşünülen 1 sivilin cansız bedenine ulaşıldığını bildiren polis, çatışmalar sırasında 2 askerin ve 1 sivilin de yaralandığını kaydetti.

Olay yerinde direnişçilere ait silahların ele geçirildiğini söyleyen polis, operasyonun devam ettiğini aktardı.

Bölgede internet hizmetinin askıya alındığı ifade edildi.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947’de Hindistan’dan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmir’i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947’de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999’da savaş çıktı.

Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i Pakistan’ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20’sine ise Çin hakim. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri “Cammu Keşmir” eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan’da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir’e “Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)” ve “Gilgit Baltistan” olarak 2 özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948’den itibaren aldığı kararlarla Keşmir’in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Kaynak: AA

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (3)
  • pgslot

    795908 195109That is some inspirational stuff. Never knew that opinions could be this varied. Be positive to maintain writing. 69480

    Yanıtla
    +0
    -0
  • free cams

    883656 473403This web page is often a walk-through for all with the details it suited you with this and didnt know who to ask. Glimpse here, and youll undoubtedly discover it. 362002

    Yanıtla
    +0
    -0
  • บาคาร่าเกาหลี

    906181 628775If you are still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Finest Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which 1 sounds far better to you, and which interface makes you smile much more. Then youll know which is appropriate for you. 459095

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.