DOLAR 27,5707 0.47%
EURO 29,0040 0.76%
ALTIN 1.613,590,12
BITCOIN 7596640,69%
İstanbul
21°

AÇIK

05:29

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cezaevinde Hepatit C Skandalı.!

ABONE OL
Eylül 30, 2016 08:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uyuşturucu tasarrufundan hüküm giyen ve hakkında dört ay önce ihraç kararı çıkan Hepatit C hastası mahkûm, halen Türkiye’ye gönderilmedi.

 

Merkezi Cezaevi’nde sorunların ardı arkası kesilmiyor… Cezaevi bu kez sağlık sorunuyla gündeme geldi. Hepatit C hastası olduğu tespit edilen bir mahkûm hakkında dört ay önce verilen ihraç kararı hâlâ uygulanmadı. Cezaevi yetkilisi ise, “bize böyle bir belge gelmedi” savunmasını yaparken Temel Sağlık Hizmetleri yetkilisi, ihraç kararının takibinin Muhaceret Dairesi’nde olduğunu belirtiyor.

Merkezi Cezaevi’nde Hepatit C hastası bir mahkûmun, hakkında dört ay önce verilmiş ihraç kararı henüz uygulanmadı. Kan ve cinsel yolla bulaşan Hepatit C’nin cezaevinde sağlık açısından ciddi tehdit oluşturuyor. Cezaevindeki skandal bununla da kalmıyor.

Cezaevinin üç yıldır Temel Sağlık Hizmetleri tarafından denetlenmediği iddiası sorunun daha büyük olduğunu ortaya koyuyor.

“Uyuşturucu alma ve tasarruf” suçlarından 29 Şubat 2016 tarihinden bu yana Merkezi Cezaevi’nde tutuklu bulunan S. A.’nın Hepatit C hasatlığı nedeniyle adadan ihraç edilmesine emir verildi. Ancak, emir uygulanmadı.


Cezaevi denetlenmiyor iddiası

Görevi, toplumun bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığını olumsuz yönde etkileyen hastalıklarla savaşmak olan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin cezaevi, huzurevi, hastane ve okullardaki sağlık koşullarını denetleme konusunda yetersiz olduğu iddia edildi.

Dairenin üç yıldır cezaevindeki sağlık koşullarını denetlemediği belirtilerek mahkûmlar arasındaki salgın hastalıkların da bu nedenle bilinmediği savunuldu.

Cezaevinde Hepatit B ve Hepatit C gibi tehlikeli hastalıklara sahip mahkûmların olduğu, geldikleri ülkelere ihraç edilmesi gereken bazı mahkûmların da halen gönderilmediği iddia edildi.


Cezaevi yetkilisi “ihraç belgesi yok” dedi

Cezaevi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Hepatit C hastası olduğu belirtilen S. A.’nın ihraç edilmesi yönünde kendilerine bir belge ulaşmadı.

Cezaevi yetkilisi, S. A.’nın Hepatit C’li olduğunu bildiklerini ve gerekli araştırmayı yapacaklarını aktardı.

Hepatit C ve Hepatit B gibi vakalarda yapılan testler sonucunda mahkûmlardaki hastalığın bulaşıcı olması durumunda, geldikleri ülkeye geri gönderildiğini ifade eden cezaevi yetkilisi, AIDS gibi durumlarda da mahkûmun direkt ihraç edildiğini söyledi.

Cezaevinde Hepatit B, Hepatit C gibi hastalıkların mevcut olduğunu kabul eden yetkili, mahkûmların cezaevi doktoru tarafından düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirildiğini belirtti. Cezaevi yetkilisi, Temel Sağlık Hizmetleri tarafından cezaevinin üç yıldır denetlenmediğini de açıkladı.


Gümüşdağ: İhraç takibini Muhaceret Dairesi yürütür

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Yeşim Gümüşdağ, kendilerinin görevinin sadece hastalarla ilgili bulaşıcılık durumunun test sonuçlarını vermek olduğunu belirterek, bir sonraki denetimin Muhaceret Dairesi’ne ait olduğunu söyledi.

Gümüşdağ, iki ülkenin Sağlık Bakanlığı arasında anlaşma olduğunu, Türkiye vatandaşı olan mahkûmların Hepatit C, Hepatit B’li olmaları durumunda mahkûmun ihraç edildiğini ifade etti.

Cezaevindeki denetimi kendi dairesinin değil, orada görevli doktorun yaptığını işaret eden Gümüşdağ, hasta mahkûmların ihraç takibini de Muhaceret Dairesi’nin yürüttüğünü kaydetti.


Tüm mahkûmlar aynı tuvalet banyoyu kullanıyor

Fiziki yapısı 175 kişiyi karşılayacak şekilde tasarlanmış olan cezaevinde, bugün tutuklu sayısı 400’e yaklaştı.

40 kişinin yaşamakta olduğu koğuşlarda 2 banyo ve tuvalet bulunduğu bilinmekte.

Cezaevindeki 20 metrekarelik odalarda 10 kişinin yaşamaya çalışması, insan yaşamı için gereken hijyenik ortamın mevcut olmadığı, bulaşıcı hastalığı olan mahkûm ve tutukluların aynı odada, aynı banyo ve tuvaleti kullanmak zorunda olduğu biliniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.