Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüştü

ABONE OL
Temmuz 21, 2019 04:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Donald Trump, ikili görüşmenin öncesinde kameralar önüne çıkarak kısa bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemine dikkat çekerek, “Bu görüşmeyi çok anlamlı buluyorum. 75 milyar dolarlık ticaret hacmine doğru ilerleme hamlemiz var. Savunma sanayine yönelik attığımız atacağımız adımlar var. Bir stratejik ortaklığımız var bu ortaklık birçok alanda dayanışmamızı teşvik ediyor. Bundan sonraki süreçte dayanışmamızın devam edeceğine ilişkin inancımız tamdır.” dedi.

“Türkiye ile ticareti 4 katına çıkarmayı hedefliyoruz”

Trump, Türkiye ile ilişkilerin devam ettiğini, ticareti dört katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

“Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadı”

Trump, “Erdoğan benim bakış açımla çok çetin biri. S-400 geriliminde Erdoğan’ın suçu yok. Erdoğan’a adaletsiz davranıldığını düşünüyorum. Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadı. Türkiye Patriot almak istedi, satmadık. Sonra onlar bu ihtiyaçlarını başka yerlerden karşılayınca “hadi size patriot satalım” diyorsunuz. Bu doğru bir davranış değil böyle iş yapamazsınız.” diye konuştu.

“Türkiye’ye karşı adil olmak zorundayız”

Trump, S-400 konusunun karışık bir konu olduğunu belirterek, “Farklı çözümler arıyoruz. Türkiye’ye karşı adil olmak zorundayız.” dedi. 

“Türkiye’yi ziyaret edeceğim”

ABD Başkanı Trump, Türkiye’yi de ziyaret edeceğini belirtti, tarih konusunun ise net olmadığını söyledi. 

Görüşme 35 dakika sürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump ile başlayan ve basına kapalı devam eden görüşmesi sona erdi. Görüşme 35 dakika sürdü. 

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Başkanı Hakan Fidan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığından açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump ile bugün bir görüşme gerçekleştirdiği hatırlatıldı.

Görüşmede ikili ilişkiler ve Suriye’deki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel meselelerin ele alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İki lider tarafından daha önce belirlenen 75 milyar dolarlık ticaret hedefi yeniden teyit edilerek, atılacak adımlar değerlendirilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, ülkemizin ulusal güvenliğinin gereklerini yerine getirme hususundaki kararlılığının altını çizmişler, stratejik ortaklığımıza zarar verebilecek çabalarla ilgili endişelerini paylaşmışlardır.

Sayın Trump, ülkemizin hava savunma sistemi alımı hususunda Amerika Birleşik Devletleri nezdindeki girişimlerinin geçmiş ABD yönetimleri tarafından reddedildiğini hatırlatarak, konunun ikili ilişkilere zarar vermeyecek bir şekilde çözülmesini arzu ettiklerini vurgulamışlardır.” 

Trump’tan G20 değerlendirmesi

ABD Başkanı Trump, G20 Liderler Zirvesi’ni değerlendirdiği basın toplantısında, soruları yanıtladı. 

Donald Trump, konuşmasında Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımına ilişkin yaşanan gerilimi değerlendirdi. Farklı çözümlerin olabileceği mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi anlaştığını belirten Trump, Erdoğan’a haksızlık yapıldığını söyledi. Obama döneminde Türkiye’nin Patriot füzesi almak istediğini, ancak yönetimin satışa onay vermediğini ifade etti. Türkiye’nin de kendini savunmak için Rusya’dan S-400’leri aldığını söyledi. 

Türkiye’nin savunma sistemlerinin parasını çoktan ödediğine işaret eden Trump, “Türkiye’ye adil davranılmadı” dedi. 

Şimdi de Türkiye’nin aldığı 116 F-35’lerin teslimatı konusunda da ABD’nin sorun çıkardığına dikkat çeken Trump, konunun karmaşık olduğunu ifade ederek sorunu çözmeye çalıştıklarını belirtti. 

Trump, İdlib konusunda da açıklamalarda bulundu. ABD’nin Türkiye ile birlikte hareket ettiğini, her iki ülkenin de orada yaşayan 3 milyon kişinin yaşamından endişe ettiğini ifade etti. 

Türkiye’yi ziyaret etmeyi planladığını da söyleyen Amerikan Başkanı, Erdoğan ile dostane ilişkiler içinde olduğunu dile getirdi. “Askeri ve ticari alanda işbirliğimiz devam edecek.” dedi. 

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.