Dikkat Mavi Dil KKTC’ye de sıçradı

ABONE OL
Ekim 6, 2016 11:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney Kıbrıs’ta 2 ağılda görülen Mavi Dil hastalığı, KKTC’ye de sıçradı. Sınır köyleri Akıncılar, Yiğitler ve Beyarmudu’ndaki 5 ağılda, 12 hayvanda “Mavi Dil”e rastlandı. Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Mavi Dil hastalığının KKTC’de de görüldüğünü açıkladı. Hastalığın 12 hayvanda tespit edildiğini belirten Ataben, sineklerin, hastalığın yayılmasındaki en büyük etken olduğuna dikkat çekti ve tüm belediyelere ilaçlama konusunda çağrı yaptı. Ataben, sıkı kontrollerin yanı sıra, bölgelerdeki Veteriner Dairesi ekiplerinin de ağıllara giderek ilaçlama yaptığını kaydetti

Güney Kıbrıs’ı alarma sokan hayvanlardaki Mavi Dil hastalığıyla ilgili korkulan oldu ve bulaşıcı özelliğe sahip hastalık, KKTC’de de görüldü.

Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben, Güney Kıbrıs’ın ardından, KKTC’de de 5 ağılda mavi dil hastalığının görüldüğünü açıkladı.

Hastalığın Akıncılar, Yiğitler ve Beyarmudu köylerindeki bazı ağıllarda görüldüğünü belirten Ataben, mavi dil hastalığı şüphesiyle 12 hayvandan alınan numunenin laboratuvar sonuçlarının pozitif çıktığını söyledi.

Sineklerin, hastalığın yayılmasındaki en büyük etken olduğuna işaret eden Ataben, tüm belediyelere ilaçlama konusunda çağrı yaptıklarını ve bölgelerdeki Veteriner Dairesi ekiplerinin de ağıllara giderek ilaçlama yaptığını kaydetti.

Mavi dil hastalığıyla ilgili kesin tanı konulması için hayvanlardan alınan örneklerin Ankara’ya gönderildiğini söyleyen Ataben, henüz hiçbir ağılda hayvan kaybı yaşanmadığını belirtti.

Hüseyin Ataben, hayvanların hayatını kaybetmesi durumunda üreticinin mağdur edilmeyeceğini ifade ederek, tazmin edileceğini söyledi.

İnsan sağlığını tehdit eden bir durum yok

Hayvanlarda görülen bu hastalığın kesinlikle insan sağlığını tehdit etmediğini anlatan Ataben, kamuoyunu endişelendirecek bir durum olmadığını aktardı.

Ataben, üreticilerin hayvanlarında salya, kızarıklık, dilde morarma, gözlerde şişme ve normal bir görüntüde olmadığını fark ettikleri anda bölgelerdeki Veteriner Dairesi şubelerine başvurmasını istedi.

Hastalığın sadece sinekler yoluyla yayıldığına dikkat çeken Ataben, ağılların ilaçlanmasının yanı sıra, belediyelerin de sineklerle mücadelesini artırması için resmi talepte bulunduklarını aktardı.

Ataben, ihtiyaç olması durumunda Veteriner Dairesi’nin de belediye ve üreticilere yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti.

Güney Kıbrıs ve Avrupa Birliği yetkilileriyle istişare içerisinde olduklarını ve hastalıkla mücadele için birlikte çalışmalar yürüttüklerini anlatan Hüseyin Ataben, herhangi bir aşı gündeme gelmesi halinde iki tarafın da hayvanlarda aynı aşıyı kullanacağını aktardı.

Naimoğulları: Tüm hayvancılar risk altında

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hastalıkla mücadele için tüm belediyelerin alarma geçmesi ve Tarım Bakanlığı’nın da gerekli ilaçları temin etmesi gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde sınır köylerinin yanı sıra tüm hayvancıların risk altında olduğunu ifade eden Naimoğulları, hastalığın küçükbaşın yanı sıra büyükbaş hayvanlarda da görülmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti.

Hastalık bulaşan hayvanların itlaf edilmesi gerektiğini belirten Naimoğulları, ölen hayvanlar için de üreticinin tazmin edilmesi gerektiğini kaydetti.

Hastalığın tüm adayı tehdit ettiğini anlatan Naimoğulları, ortak mücadele için iki tarafın da birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Naimoğulları, hava sıcaklığı düşene kadar hastalık riskinin devam edeceğini belirterek, tüm üreticilerin ağıllarını temiz tutup ilaçlamasını istedi.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (12)


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.