DOLAR 29,0001 0.01%
EURO 31,6943 0.06%
ALTIN 1.881,710,08
BITCOIN 1188324-2,18%
İstanbul

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

https://sozcukibris.com/wp-content/uploads/2023/12/piyangoreklam.jpeg

Doğayı korumak için plastik şişelerden ev inşa etti

ABONE OL
Temmuz 20, 2019 02:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nijerya’da yaşamını sürdüren Dr. Muhammed Sani, ülke genelinde çok fazla kullanılan pet şişelerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararı azaltmak için yeni bir yöntem denedi.

Doğaya atıldığı zaman bitki ve canlılara zarar veren, imha etmek için yakıldığında ise insan sağlığını olumsuz etkileyen pet şişeleri toplayan Sani, bu şişelerle evler inşa etti.

Sani’nin son inşa ettiği ev ise şimdiye kadar yaptıklarının en büyüğü olma özelliğini taşıyor.

Başkent Abuja’da doğanın içinde yer alan ve üstelik elektrik ve suyu da bulunan ev, görenleri şaşırtıyor.

Afrika’nın en büyük pet şişeden evi

Sani, plastik şişelerle yaptıkları son evin şimdiye kadar inşa ettiklerinin ve Afrika’nın en büyük pet şişeden evi olduğunu söyledi.

Daha önce pet şişelerle küçük evler yaptığını anlatan Sani, “İlk defa böyle büyük bir ev inşa ediyorum. Bu ev 5 odadan oluşuyor ve araştırmalarıma göre Afrika’nın en büyük pet şişe evi olma özelliği taşıyor” dedi.

Sani, plastik şişelerden ev yapma fikrini bir arkadaşından aldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Plastik pet şişelerin güvenli olarak nasıl kullanılabilir hale getirileceğini düşünürken bir arkadaşımdan plastik şişelerden ev yapılabileceği fikrini aldım. Böylece, plastik pet şişeleri kullandığımız zaman ne çevreye ne de insanın sağlığına zarar vereceğiz.”

Şişeler kum ve çimento ile dolduruluyor

Nijerya’da pet şişelerin çok fazla kullanıldığından bahseden Sani, “Su, gazlı içecekler, meyve suları ve sütler başta olmak üzere birçok içecek plastik şişelerde satılıyor. Bu şişeler kullanıldıktan sonra ise çöpe atılıyor. Çöpe atılan pet şişeler, doğaya ve hayvanlara büyük zarar veriyor” dedi.

Sani, her türlü plastik şişeyi kullandıklarını belirtti.

“Önce şişeleri boylarına göre ayırıyoruz ve içlerini kum ve çimento karıştırarak dolduruyoruz. Doldurulduktan sonra şişeler kullanıma hazır oluyor.” 

500 bin pet şişe kullandı

Sani, şişeleri üst üste koyarak evlerin duvarlarını ördüklerini, sağlam ve düzenli olması için de baş kısımlarını iple bağladıklarını anlattı.

“İnşa etmekte olduğumuz bu ev için şimdiye kadar 500 bin pet şişe kullandık ve daha da kullanacağız.”

Sani, pet şişeden inşa edilen evlerin kullanışlı olduğuna dikkat çekerek, “Pet şişeden evler, sıcak dönemde soğuk, soğuk döneminde ise sıcak oluyor. Bu nedenle bu tür evler insan sağlığına da zarar vermiyor” dedi.

“İlk başladığımızda insanlar inanmadılar”

Bölge halkının pet şişeden inşa ettiği evi ilk başta kabullenemediğinden bahseden Sani, şöyle konuştu:

“İlk başladığımızda insanlar inanmadılar ve bunun sağlam bir ev olduğunu kabul etmiyorlardı çünkü bugüne kadar tuğla evlere alışmışlar ama artık yavaş yavaş insanlar kabul etmeye başladılar ve iyi bir şey olduğunu inanmaya başladılar. Devlet kurumlarımıza da bu evlerin sunumunu yaptık ve kabul ettiler.”

Sani, pet şişe evlerin Nijerya’da yeni yeni kullanılmaya başlandığını vurgulayarak, “Ülkemizde pet şişelerin çevreye verdiği zarara son vermek için okullarda bu evin nasıl yapıldığının öğretilmesini isterim ve bu benim hayalim. Böylece ülkede pet şişeleri sağlıklı bir şekilde ortadan kaldırırız” dedi.

Kaynak: AA 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.