Engelliler Haftası nedeniyle etkinlikler düzenleniyor

ABONE OL
Mayıs 10, 2019 14:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası çerçevesinde Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda engellilerin sorunları bir kez daha gündeme taşındı.

Yapılan konuşmalarda Sivil Toplum Örgütleri ve bireysel çabalarla bir şeyler yapılmaya çalışıldığını ancak devletin engellilerin yanında olmadığı kaydedildi.

Altı dernekten oluşan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası nedeniyle etkinlikler düzenliyor.Etkinlikler çerçevesinde sabah saatlerinde Atatürk Anıtı ve Doktor Fazıl Küçük Anıtı’na çelenk konuldu…

Ardından basın toplantısı düzenlendi. Kıbrıs Türk Görmezler Derneği başkanı Derviş Yücetürk, ülkede sık sık yaşanan hükümet değişiklikleri nedeniyle engelliler ile ilgili adım atılamadığını söyledi.

Engellilerin sosyal ve ekonomik sorunlarının devam ettiğini kaydeden Yücetürk, “bugüne kadar Engellileri Koruma ve Rehabilite yasası ile ilgili güzel işler yaptık ancak 14 maddelik sorunlar yumağı devam ediyor” dedi.

En büyük sorunlarının istihdam olduğunu vurgulayan Yücetürk, 660 engellinin iş beklediğini, 13 yıldan bu yana kamuya tek bir engelli istihdam edilmediğinin söyledi.

Engelli Dairesi’nin kurulması için büyük çaba sarf ettiklerin ancak bunu yerine Başbakanlığa bağlı Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulduğunu anlatan Yücetürk altı aylık çalışma içinde hiçbir şey ortaya çıkartılamadığını, Kurul’un engellilere hiçbir şey katmadığını kaydetti.

Yapılan değişikliklerle Engelli Yasasının engellilere hizmet etmediğini madde bağımlıları ve hastalara hizmet ettiğini belirten Yücetürk, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

2016 yılından engelli standartları tüzüğünün çıkartılmasına rağmen ulaşım dolaşım ve erişim için hiçbir şey yapılmadığını da belirten Yücetürk, tüzüğe rağmen gerekli koşulların sağlanmadığını söyledi, bugüne kadar görev yapan tüm hükümetleri eleştirdi.

Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı ise, yıllar içinde engeller ile ilgili büyük yol kat ettiklerini ancak atılması gereken adımlar olduğunu söyledi.Arı, 15 Mayıs’ta Down Sendromlu kişilerin çalıştıracağı Downcafe’nin açılacağı bilgisini de paylaştı.

Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ise konuşmasında, engelli çocuğa sahip ailelerin yaşadığı zorlukları paylaştı.

Bu ailelere desteğin şart olduğunu, aile danışmanı hizmetinin sağlanması gerektiğini kaydeden Çaluda, devletin bu konuda yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet de 10-16 Mayıs engelliler haftası hakkında bilgi verdi.

Engelli dernekleri olarak engellilerin ulaşım, dolaşım ve erişimi konularının çözülmesi için hedef koymasını istediklerini anlatan Hacımehmet, yıllardır bu hedeflerin konulmadığını, sorunların çözülmediğini söyledi.

(BRT)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.