DOLAR 27,5847 0.09%
EURO 29,2358 0.14%
ALTIN 1.624,960,80
BITCOIN 770940-0,02%
İstanbul
21°

AÇIK

05:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kazakistan yarın sandık başına gidecek

ABONE OL
Temmuz 6, 2019 06:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kazakistan’da 11 Mayıs’ta başlayan cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sona erdi.

Merkez Seçim Komisyonu (MSK), ülke genelinde tüm seçim merkezlerinin oy kullanımına hazır olduğunu duyurdu.

Ülkede, 11 milyon 947 bin kayıtlı seçmenin bulunurken, halk yarın 07.00 ile 20.00 saatleri arasında 9 bin 970 seçim merkezinde oylarını kullanabilecek.

Yurt dışındaki Kazakistan vatandaşları ise 51 ülkede kurulan 64 sandıkta oylarını verebilecek.

Oy sayımı, seçim süreci sona ermesinden sonra en geç 12 saat içinde yapılacak. Bir hafta içinde de seçim sonuçlarının belirlenmesi, yayınlanması ve seçilen cumhurbaşkanının Merkez Seçim Komisyonu tarafından kaydının yapılması bekleniyor.

7 aday yarışıyor

Seçimlerde Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in mart ayında istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilen Kasım Cömert Tokayev’in de aralarında bulunduğu 7 aday yarışacak.

Ülke kanunlarına göre, cumhurbaşkanı adaylarının Kazakça bilmesi, 40 yaşını doldurması, ülkede 15 yıl ikamet etmesi ve devlet kurumlarında en az 5 yıl çalışma şartı bulunuyor.

Seçimde yarışacak adaylar ve partileri ise şu şekilde:

“Komünistler Halk Partisi adayı Jambıl Ahmetbekov, Kazakistan Demokratik Partisi ‘Ak Yol’ adayı Daniya Yespayeva, ‘Millet Kaderi’ (Ulıt Tagdırı) adayı Amirjan Kosanov, Halk Demokratik Vatansever Partisi ‘Köy’ (Auıl) Toleutay Rahimbekov, Kazakistan Sendikalar Derneğinin adayı Amangeldi Taspihov, iktidardaki Nur Otan Partisi adayı Kasım Cömert Tokayev ve ‘Büyük Bozkır Kartalları’ (Ulı Dala Kırandarı) Toplumsal Birliği adayı Sadibek Tugel.”

Seçimleri binin üzerinde yabancı gözlemci izleyecek

MSK’nin açıklamasına göre, seçimleri uluslararası örgütler ve yabancı ülkelerden binin üzerinde gözlemci ve 500’e yakın yerel ve yabancı basın mensubu izleyecek.

Kazakistan’da çalışmalarına başlayan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TürkPA) seçim gözlem misyonlarının, seçim sürecine ilişkin pazartesi basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Ülkede 28 yıl cumhurbaşkanlığı yapan Nazarbayev’in mart ayında istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilen Tokayev, 9 Haziran’da erken cumhurbaşkanlığı seçimine gitme kararı almıştı.  

Kaynak: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.