DOLAR 29,2172 0.2%
EURO 32,2725 0.16%
ALTIN 1.928,210,67
BITCOIN 1274365-0,83%
İstanbul
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

https://sozcukibris.com/wp-content/uploads/2023/12/piyangoreklam.jpeg

KKTC Sakinleştirici Bağımlısı Oldu

ABONE OL
Ekim 3, 2016 09:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sıkıntı giderici bir ilaç olarak kabul edilen Xanax, ağrı kesici gibi kullanılıyor. Uzmanlara göre, Xanax’ın uzun süre kullanılması bağımlılığa ve hafıza sorunlarına neden oluyor. Bazı kişiler en hafif baş ağrısı, diş ağrısı, diz ağrısı gibi durumlarda bile ağrı kesici yerine Xanax kullanmayı tercih ediyor. Uzmanlar ise üstüne basa basa Xanax’ın ağrı kesici olmayıp sıkıntı giderici bir ilaç olduğunu vurguluyor.

Ülkede Xanax kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Xanax eczanelerde yeşil reçete ile satılıyor. Ancak yeşil reçete ile Xanax’ı satın alan bir kişinin arkadaşına önerip, vermesi ile rahatlıkla elden ele geçebiliyor.

Bazı kişiler en hafif baş ağrısı, diş ağrısı, diz ağrısı gibi durumlarda bile ağrı kesici yerine Xanax kullanmayı tercih ediyor.

Ancak Xanax’ın uzman tavsiyesi olmadan kullanılması çeşitli hafıza sorunlarına ve bağımlılığa neden oluyor.

Uzmanlar ise Xanax’ın bir ağrı kesici olmayıp, sıkıntı giderici bir ilaç olduğunu ve sadece doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Taşyürek: Ağrı kesici değil, sıkıntı gidericidir

Psikiyatrist İnci Taşyürek, Xanax’ın sıkıntı giderici bir ilaç olup, yeşil reçete ile satıldığını söyledi.

Taşyürek, “doktor uygun görürse reçete yazar. Bu ilaç istediğimiz zaman eczaneden rahatlıkla satın alabileceğimiz bir ilaç değildir” dedi.

Xanax’ın yoğun sıkıntı, panik atak ve depresyon durumlarında verilen bir ilaç olduğunu kaydeden Taşyürek, bu ilaç kullanılırken kesinlikle doktorun değerlendirmesi olması gerektiğini belirtti.

“2 aydan uzun süre kullanılmamalı”

Xanax’ın en fazla iki ay kullanılması gerektiğin belirten Taşyürek, 2 aydan sonra azaltılıp kesilmesi gereken bir ilaç olduğunu anlattı.

Taşyürek, ancak her durumda bu ilacın 2 ay kullanılmasına gerek olmadığını söyleyen Taşyürek, bu ölçüyü de doktorun ayarlaması gerektiğini anlattı.

“Hafıza sorunlarına yol açabilir”

Taşyürek, Xanax’ın uzun süre veya ihtiyaç olmayan durumlarda kullanılmasının kişiyi bağımlı hale getirebileceği gibi hafıza sorunlarına da yol açabileceğini ifade etti.

Bir kişi günde yarım doz içiyorsa bağımlı olması durumunda bunu iki katı çıkaracağını kaydeden Taşyürek, “İlerleyen süre içerisinde bağımlı olan kişiye doktorun verdiği doz yetmediği için kendi kendine bu dozu artırmaya başlar” dedi.

“Tavsiye yoluyla kullanılmamalı”

Xanax’ın yeşil reçete ile satılan bir ilaç olduğunu hatırlatan Taşyürek, ancak Xanax kullanmasına ihtiyaç olmayan kişilerinde bunu yeşil reçete ile eczaneden satın alan arkadaşlarından elde ettiğini söyledi.

Taşyürek, Xanax’ın kesinlikle tavsiye yoluyla kullanılacak bir ilaç olmadığının uyarısını yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.