“Meksika göçe karşı yeterli çabayı göstermezse vergi tehdidi sürecek”

ABONE OL
Temmuz 7, 2019 10:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Meksika’ya yönelik vergi tehdidi hakkında açıklamada bulundu.

Pompeo, Meksika’nın yasa dışı göçü durdurmak için yeterli çabayı göstermemesi durumunda, vergi tehdidinin süreceğini söyledi.

Pompeo, “Yeterli ilerleme kaydetmemiş olmamız durumunda, bu tarifelerin yürürlüğe girme riski var.” ifadelerini kullandı.

Meksika’ya “göçmen vergisi” tehdidi

ABD yönetimi, geçen hafta Latin Amerikalı yasa dışı göçmenlerin Meksika üzerinden ABD’ye girişini engelleyebilmek amacıyla bu ülkeye yüzde 5 gümrük vergisi uygulayacağını açıklamıştı.

Latin Amerika ülkelerinden gelen yasa dışı göçmenleri durdurmak için Meksika’nın hiçbir şey yapmadığını ileri süren Trump, her ay söz konusu gümrük vergisinin yüzde 5 daha artırılacağını ve 1 Ekim’de yüzde 25’e ulaşana kadar süreceğini bildirmişti.

Trump daha sonra yaptığı açıklamada, “ABD ile Meksika’nın (yasa dışı göçmenlerin durdurulması konusunda) anlaşmaya vardığını açıklamaktan memnuniyet duyuyorum. Pazartesi günü ABD tarafından Meksika’ya karşı uygulanacağı ilan edilen gümrük vergileri süresiz olarak durdurulmuştur.” ifadelerini kullanmıştı.

Meksika sınırındaki göçmen konvoyu

Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için yola çıkan 7 binden fazla kişinin yer aldığı göçmen konvoyu, geçen yıl aralık ayında Meksika topraklarında ilerleyerek kuzeydeki sınır kenti Tijuana’ya ulaşmıştı.

ABD sınır muhafızları geçen ay sınırı geçmeye çalışan, aralarında çocukların da olduğu göçmenlere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşmak için yola çıkan göçmen konvoyundan hiç kimsenin, mahkeme emri olmadan ülkeye alınmayacağını belirtmişti.

Amerika ve Meksika hükümetleri arasında varılan “Meksika’da Kal” mutabakatı kapsamında, Meksika üzerinden ABD’ye göç başvurusu yapan üçüncü ülke vatandaşlarının başvuru işlemleri sonuçlanana kadar sınır kenti Tijuana’da ikamet etmesi öngörülmüştü.

Meksika Ulusal Göç Komisyonu Başkanı Tonatiuh Guillen 29 Ocak’ta yaptığı açıklamada, hükümetin 1 Aralık 2018’den bu yana çoğunluğu Orta Amerika ülkelerinden 3 bin 983 göçmene geçiş vizesi verdiğini duyurmuştu.  

Kaynak: Reuters

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.