Aspen Enstitüsü tarafından ABD’nin Colorado eyaletinde düzenlenen yıllık güvenlik konferansına katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin S-400 alımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Ne tür savunma sistemlerini alacaklarına her bir ülke kendisi karar verir”
Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 alım sürecini yakından takip ettiklerini ve konuyu ilgili birimler arasında konuştuklarını anlatan Stoltenberg, “Ne tür savunma sistemlerini alacaklarına her bir ülke kendisi karar verir. Fakat NATO için önemli olan şey bu sistemlerin NATO sistemleriyle uyumlu çalışıp çalışmamasıdır” ifadesini kullandı.
Stoltenberg ayrıca, “Türkiye’nin aldığı S-400 sistemleri NATO’nun hava savunma sistemine entegre olmayacak çünkü bunlar bir arada çalışabilir sistemler değil. Zaten Türkiye de böyle bir talepte bulunmadı” değerlendirmesini yaptı.
“Türkiye NATO’nun hava savunma sisteminin entegre bir parçasıydı”
Stoltenberg, şunları söyledi:
“Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye ile iş birliği, F-35’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400’den çok daha fazlasıdır. Türkiye, DEAŞ’la mücadelede anahtar bir müttefiktir. Türkiye ayrıca Balkanlarda, Kosova’da ve Afganistan’da birçok NATO operasyonlarına katkı sağlıyor. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye, S-400’den çok daha fazlasıdır. Türkiye NATO’nun hava savunma sisteminin entegre bir parçasıydı, öyle olmaya da devam edecek. Ancak geldiğimiz noktadan dolayı endişeliyim çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak.”
Türkiye’nin ABD’den Patriot sistemlerini veya İtalya-Fransa ortaklığı Eurosam’dan füze sistemlerini almak maksadıyla birtakım görüşmelerini sürdürdüğünü de kaydeden Stoltenberg, bu görüşmelerin önemine vurgu yaptı.
S-400 alımının ardından Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması gibi bir tartışmanın olup olmadığı şeklindeki soruya Stoltenberg, “Türkiye önemli bir NATO müttefikidir ve hiçbir müttefik böyle bir konuyu gündeme getirmedi çünkü görüyoruz ki hepimiz bir diğerine bağımlıyız” yanıtını verdi.
“ABD, Türkiye ile stratejik ilişkisine halen çok değer vermektedir”
Stoltenberg, S-400 ile başlayan anlaşmazlığı çözemedikleri durumda da bunun ittifaka etkisinin minimum olması için çalışacaklarını belirtti.
Türkiye’nin S-400’leri almasına ilişkin Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, S-400’lerden dolayı Türkiye’nin artık F-35 projesinin parçası olamayacağı kaydedilerek, “ABD, Türkiye ile stratejik ilişkisine halen çok değer vermektedir. NATO müttefikleri olarak ilişkilerimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35’lere bağlı değildir” değerlendirmesi yapılmıştı.
Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’nin, S-400 alımından dolayı F-35 projesinden çıkarılması için sürecin başlatıldığını kaydederek, “Bununla beraber ABD, Türkiye’nin stratejik ortaklığına halen çok değer vermektedir” açıklamasını yapmıştı.
Türkiye Turgutreis fırkateyni ile NATO tatbikatında
Karadeniz sahilindeki Varna Limanı açıklarında “Breeze 2019” NATO tatbikatının bu yıl 23’üncüsü düzenleniyor.
Tatbikata etkin katılım sağlayan Türkiye, F241 numaralı TCG Turgutreis fırkateyniyle tatbikatta en büyük savaş gemileri grubunda bulunuyor.
Varna açıklarında operasyonlar düzenleniyor
Tatbikata 12 ülkeden 27 savaş gemisi, 5 savaş uçağı ve 5 helikopter katılıyor. Hazırlanan senaryo çerçevesinde 2 bin 250 askeri personelle, Varna açıklarında koalisyon formatında çeşitli operasyonlar düzenleniyor.
Breeze 2019 tatbikatında mayın temizleme, havadan ve sudan saldırılara karşılık verme, gemicilikte güvenlik kontrolü uygulama, sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapma, yasa dışı trafikle mücadele ve ticari gemide yangın söndürme gibi çeşitli unsurlardan oluşan çalışmalar gerçekleşiyor.
Pazar günü sona erecek tatbikata Türkiye’den Deniz Yarbay Burak Akgül’ün komutanlığında F241 numaralı TCG Turgutreis fırkateyni ve Deniz Yüzbaşı Gökhan Bektaş’ın komutanlığındaki M262 numaralı TCG Enes mayın avlama gemisi, 211 askeri personelle iştirak ediyor.
Kaynak: AA
GAZETELER
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024SPOR
11 Aralık 2024GÜNDEM
11 Aralık 2024SPOR
11 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.