NATO’dan Rusya’ya INF uyarısı

ABONE OL
Temmuz 24, 2019 16:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brüksel’de iki gün sürecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bakanların gündeminde birçok güvenlik konusu olduğuna dikkat çekti.

Bakanların öncelikli olarak Rusya’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması’nın (INF) ihlalini ve buna karşı NATO’nun alacağı tedbirleri görüşeceğini ifade eden Stoltenberg, “Rusya’nın INF Antlaşması’nı kurtarmak için 2 Ağustos’a kadar vakti var. Rusya’ya antlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesi için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz. Ancak bu gerçekleşmezse NATO’nun cevap vermesi gerecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, Rusya’nın INF’yi ihlalinin çok ciddi bir konu olduğuna dikkat çekerek zamanın daraldığını, NATO’nun alabileceği tedbirleri görüşeceğini ve bunları 2 Ağustos’tan sonra uygulamaya başlayacağını kaydetti.

Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Akar temsil ediyor

NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil ediyor. Toplantı kapsamında düzenlenecek oturumlara katılacak Akar’ın, aynı zamanda ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Toplantının ana gündem maddeleri arasında savunma harcamaları, INF Antlaşması, Afganistan, İttifak’ın uzay politikası ile ileri teknolojik gelişmeler bulunuyor.

INF Anlaşması

1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor.

Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi.

INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyor.

Kaynak: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.