DOLAR 28,9208 0.08%
EURO 31,4850 -0.1%
ALTIN 1.924,021,84
BITCOIN 11396121,75%
İstanbul
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rusya’dan Suriye’de KSYÖ hamlesi

ABONE OL
Haziran 7, 2019 10:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ile ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunduğu tasarıda, Rusya KSYÖ’nün çalışmalarının siyasallaştırılmaya devam etmesinin ve örgüt bünyesinde uzlaşıya dayalı kararlar alınmasından giderek uzaklaşılmasının endişe verici olduğu savunuldu.

Rusya, tasarısında, bu durumun örgütün faaliyetlerinin verimliliğini önemli ölçüde azalttığını ve yine örgütün Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nde belirlenen ortak ve zorlu konulara odaklanmasını engellediğini iddia ederek, KSYÖ’ye üye devletler arasındaki uzlaşı eksikliğinin örgütü bölebileceği ve faaliyetlerini ciddi şekilde engelleyebileceğini öne sürdü.

Tasarıda Rusya, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne taraf tüm ülkelere iş birliği ve örgüt içinde uzlaşı ruhunun tekrar tesis edilmesi çağrısında bulundu.

Suriye’de kimyasal silah saldırılarından kimin sorumlu olduğunu belirleyecek yasal ve teknik uzmanlardan oluşan KSYÖ ekibi çalışmalarına bu ay başlayacak.

Hollanda’nın Lahey kentinde KSYÖ tarafından düzenlenen 4. Acil Taraf Devletler Konferansı’nda, geçen haziran ayında İngiltere’nin inisiyatifi ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu toplam 22 ülke ile ortak sunulan KSYÖ’nün yetkisinin genişletilmesini öngören karar kabul edilmişti.

KSYÖ’ye, kimyasal silah kullanımının belirlenmesi yetkisi dışında kimyasal silah saldırılarından kimin sorumlu olduğunu tespit etmesi yetkisi verilmişti. 24’e karşı 82 oyla kabul edilen karara Rusya, İran ve Suriye karşı çıkmıştı.

Kaynak: AA 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.