The Times: Theresa May istifaya hazırlanıyor

ABONE OL
Haziran 18, 2019 20:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere merkezli The Times gazetesinin haberine göre, İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Brexit planı üzerine çıkan kabine ayaklanmasının ardından yarın istifasını açıklaması bekleniyor.

Haberde, May’in Brexit anlaşmasını parlamentodan geçirebilmek için verdiği yeni tavizlerin partisi içinde bir isyan başlattığını, Leadsom’ın istifasının da bunun öncüsü olduğu belirtildi.

Ancak istifa baskısı altındaki May’in müttefikleri, May’in 1922 Komitesi Başkanı Sir Graham Brady ile yaptığı görüşmeden sonra ayrılacağını ilan edeceğine inanıyor.

Geçtiğimiz hafta Başbakan May, gelecek ay başında dördüncü defa parlementoya getireceği Brexit anlaşmasının geçmesi durumunda istifa edeceğini açıklamıştı. 

May’in istifa ayrıntılarını, Brexit oylamasından sonra açıklayacağı belirtilmişti.

İngiltere’de Theresa May hükümetinin Avam Kamarasından sorumlu bakanı Andrea Leadsom da dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla hükümetteki görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.

Leadsom istifasına gerekçe olarak, May’in dün açıkladığı yeni Brexit anlaşmasının ülkeyi Avrupa Birliği (AB) referandumunun sonucuna sadık biçimde Birlik’ten ayıramayacağını göstermişti.

Brexit anlaşması

May yeni Brexit planını dün Avam Kamarasına sunarken, kendi partisine ait koltukların çoğunluğunun boş olması da dikkat çekmişti.

May, Avam Kamarası’nın 3 kez reddettiği ancak haziran başında yeniden milletvekillerinin oyuna sunulacağı açıklanan Brexit anlaşmasının ayrıntılarını önceki gün basın toplantısıyla ilan etmiş, dün de milletvekilleriyle paylaşmıştı.

Başbakan May’in anlaşmaya yönelik itirazları gidermeyi amaçlayan vaatleri arasında milletvekillerine yeni Brexit referandumu konusunda bir oylama olanağı verilmesi de yer almıştı.

Seçim yenilgisi

May, 2016’da yapılan Brexit referandumunun ardından dönemin başbakanı David Cameron’ın istifasıyla boşalan koltuğa milletvekillerinin desteğiyle oturmuştu.

Ancak 2017 haziranında kendi kararıyla gittiği erken genel seçimde tek başına hükümet çoğunluğunu kaybeden May, Kuzey İrlanda’nın aşırı sağ Demokratik Birlik Partisinin desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmişti.

Seçim yenilgisinin ardından da İngiliz gazeteleri May için “yürüyen ölü” tabirini kullanıştı ancak İngiliz siyasetçi 2 yıl boyunca görevini sürdürmeyi başardı.

May aralık ayında parti içi muhalefetin girişimiyle gidilen güvensizlik oylamasından galip çıkmayı başarmıştı. Parti kurallarına göre May hakkında yeni bir güvensizlik oylamasına 12 ay boyunca gidilemiyordu.

Bununla birlikte May’in istifa baskılarına direnmesi halinde, parti yönetiminin bu kuralı değiştirebileceği ve May hakkında yeni bir güvensizlik oylaması yapılabileceği belirtiliyor.

İngiltere 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit’i, parlamentodan anlaşmaya onay çıkmadığı için 31 Ekim’e ertelemek zorunda kalmıştı. 

Kaynak: The Times, AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.