DOLAR 27,5717 0.48%
EURO 29,0573 0.96%
ALTIN 1.618,470,42
BITCOIN 7613780,68%
İstanbul
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zarif: İran için kriter ekonomik savaşın durdurulması

ABONE OL
Haziran 27, 2019 14:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İran ile ön şartsız görüşmeye hazır oldukları açıklamasına cevap verdi.

Dışişleri Bakanı Zarif, İran medyasında yer alan açıklamasında, ABD’nin müzakere çağrısıyla ilgili, “İran için ölçüm kriteri, İran’a karşı yürütülen ekonomik savaşın durdurulmasıdır. Washington’ın Tahran’a yönelik ekonomik savaşı sona erdirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Avrupa turu kapsamında dün İsviçre’yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile düzenlenen basın toplantısında İran’a, kaynaklarını kendi halkı için kullanması çağrısı yapmıştı.

Pompeo, İran’ın kaynaklarını kendi halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması yerine Hizbullah ve Suri ye için harcadığını belirterek, İran’ın Suriye’deki faaliyetlerinden dolayı 6 milyon insanın yerinden edildiğini savunmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, uluslararası kararlar çerçevesinde ve saygılı bir şekilde masaya oturanlarla müzakerede bulunabilecekleri açıklamasına da cevap veren Pompeo, bu ülkeyle ön şartsız görüşmeye hazır olduklarını vurgulamış ve “İran ile masaya oturmaya hazırız” demişti.

ABD’li Bakan Pompeo ayrıca İran’a yönelik baskılarının devam edeceğini söylemişti.

ABD-İran gerilimi

ABD’de Donald Trump yönetimi, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018’de çekildiğini açıklamıştı.

Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusunu “yabancı terör örgütleri” listesine almıştı.

ABD, mayıs başlarında İran’dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü’nü Basra Körfezi’ne sevk etmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) doğu sahilinde yer alan Fuceyra Limanı yakınlarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç’e ait 4 ticari kargo gemisi, 12 Mayıs’ta sabotaja uğramıştı.

Bunun üzerine ABD de bölgede İran’a gözdağı vermek üzere F-15 ve F-35 uçakları ile uçuşlar yapmıştı.

Kaynak: AA 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.