Adaylığı daha önce reddedilen eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad seçimlerde aday olabileceğini duyurdu

Adaylığı daha önce reddedilen eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad seçimlerde aday olabileceğini duyurdu

ABONE OL
Mayıs 25, 2024 16:09
Adaylığı daha önce reddedilen eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad seçimlerde aday olabileceğini duyurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran’da daha önce adaylığı Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilen eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 28 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların şartları için değerlendirildiğini söyledi.

Ahmedinejad, kendisinin aday gösterilmesini isteyerek evin önüne gelen destekçilerine hitap ettiği bir görüntüde, “Şartları değerlendiriyorum ve bugün hangi eylemin ülkedeki, halkın ve dünyadaki İran’ın ayrıldığını ölçüyorum.” dedi.

Ülkenin koşullarının hassas olduğunu belirten Ahmedinejad, “Sizlerin de buyurduğunuz şekilde değerlendiriyorum ve sonucu size açıklayacağım.” tasarruf kullanıldı.

– Ahmedinejad’ın adaylığı 2 kez veto edilmişti

Ülkede 2005-2013 yılları arasında iki dönem görev yapan muhafazakar siyasetçi Ahmedinejad, 2017’de eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye karşı aday olmak istemiş ancak adaylığı reddedilmişti.

Ahmedinejad’ın, 2021’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye aday olma talebi yine Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmişti.

– Reisi’nin hayatını kaybetmesinin ardından alınan kararla seçimler 28 Haziran’da yapılacak

Reisi’nin 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden sonra Anayasa’ya göre, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in boşanmayla Cumhurbaşkanı Birinci yardımcısı Muhammed Muhbir vekaleten cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmişti.

İran Anayasası’na göre, mevcut cumhurbaşkanının hayatını kaybetmesi halinde, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçim amacıyla Meclis Başkanı, Yargı Erki Başkanı ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı’ndan oluşan kuruluşun gerekli düzenlemeleri yapılması gerekiyor.

Bu doğrultuda yasama, yürütme ve yargı başkanları arasında 20 Mayıs’ta yapılan olağanüstü görüşmede Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin 28 Haziran’da gerçekleştirilmesi kararı alınmıştı.

İran’da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasında halk tarafından seçiliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.