Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, aşırı sağ sandıktan zaferle çıktı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, aşırı sağ sandıktan zaferle çıktı

ABONE OL
Haziran 11, 2024 08:20
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, aşırı sağ sandıktan zaferle çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkede, 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu seçimler gerçekleştirildi.
Seçimlerde yaklaşık 370 milyon seçmenin yüzde 51’i oy kullandı.
Avrupa Parlamentosu tarafından açıklanan geçici sonuçlara göre seçimlerde Avrupa’da aşırı sağın yükselişi en çok dikkat çeken unsur oldu.
Resmi olmayan sonuçlara göre, Parlamentoda 96 koltuk ile en çok milletvekiline sahip Almanya’da, Hristiyan Birlik Partileri yaklaşık yüzde 30’luk oy oranıyla sandıktan birinci çıktı.

İkinci sırada ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi , önceki döneme göre oyunu yüzde 4,9 artırdı. Almanya için Alternatif Partisi, yüzde 15,9’luk oy oranıyla ikinci oldu.
Başbakan Olaf Scholz’un Sosyal Demokratlar Partisi ise yaklaşık yüzde 14’lük oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.

Seçimin en çarpıcı sonuçlarından biri de Fransa’da erken seçim kararı oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AP seçimlerinde ülkesinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Macron, sonuçların “Avrupa’yı savunan partiler için iyi olmadığını” kabul etti ve 30 Haziran – 7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu.
Belçika’da ise seçimler başbakanın istifasına yol açtı.

Yunanistan’da, Başbakan Kyriakos Miçotakis’in liberal-muhafazakar partisi Yeni Demokrasi seçimlerde birinci olurken, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde DİSİ 2, AKEL 1, DİKO 1, ELAM 1 milletvekili çıkardı. Aşırı sağ kökenli olduğu belirtilen Bağımsız Fidias Panayotu da parlamentoda yer almaya hak kazandı.
Öte yandan Resmi sonuçların yarın açıklanması planlanıyor. Akabinde AP’ye girebilen partilerin yeni siyasi grupları oluşturmaya ve ardından AB Komisyonunun yeni başkanının seçimi amacıyla görüşmelere başlaması bekleniyor.

AB ülkelerinin liderleri 17 Haziran’da gayri resmi bir zirvede bir araya gelerek, AB Komisyonu Başkanlığı için aday üzerinde karar verecek. Ardından bu aday, AP’nin onayını alması gerekecek.
AP’nin ilk genel kurul oturumu 16 Temmuz’da yapılacak ve yeni yasama dönemi başlamış olacak. Konsey başkanı da dahil olmak üzere AB’nin yeni yönetiminin tümüyle belli olması ise aralık ayını bulacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.