Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, New York temasları ve Kıbrıs sorunu konusunda sivil toplum ve sendika temsilcileri ile toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan Erhürman, Sosyalist Enternasyonalin “Barış Süreçlerinin Mimarisi” başlığıyla düzenlenen toplantılarına katılmak üzere New York’a gittiklerini anımsattı.
CTP olarak Kıbrıs’ta bir çözüm olacaksa bunun BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon olması gerektiği düşüncesinde olduklarını kaydeden Erhürman, geçmişte bu zeminde yapılan müzakerelerde neden bir sonuca ulaşılamadığını incelemek ve ona göre metodoloji oluşturmak gerektiğini ifade etti.
“Biz müzakere olsun diye müzakere istemiyoruz. Bizi sonuca ulaştıracak bir müzakere istiyoruz” diyen Erhürman, sonuca ulaşabilmek için müzakere başlamadan önce yapılması gerekenlerin son derece önemli olduğunu vurguladı.
Erhürman “bizim metodolojik açıda ilk maddemiz Müzakere masası kurulmadan önce siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık teyit edilecek ve öyle başlanacak. Bunlar pazarlık konusu yapılmayacak ki sonuca ulaşabilelim. İki masa kurulacaksa bu masada zaman sınırı olacak. Üç müzakere süreci sonuç odaklı olacak… Yani sonuç odaklıdan bizim anladığımız sıfırdan başlamayalım Crans Montana’da nereden kaldıysa oradan başlayalım. Dördüncüsü ise BM başlamadan ortaya şart koşsun, eğer yine Kıbrıs Rum liderliğinin ayak sürmesi sonucu bu masa devrilirse bu statükoya geri dönülmeyecek, bunu da baştan belirleyelim”diye konuştu.
Erhürman, bu dört maddenin hiçbirinin CTP’nin ön şartı olmadığını BM’nin kendi sözleri olduğunu belirtti.
Bulunduğu bölge nedeniyle Kıbrıs sorununun salt toplumlar arası bir sorun olamayacağını belirten Erhürman, enerji konusunda siyasi gerekçelerle Türkiye’yi dışarda bırakan bir proje uygulanmak istenirse bunun bölgedeki çözüm ve barış atmosferine zarar vereceğini vurguladı.
Erhürman “gerçekten çözümü desteklemek istiyorsanız yapmanız gereken hem bu projeyi iki toplumlu hale getirmek hem de ekonomik akla uygun bir şekle dönüşmesini sağlayarak karşılıklı bağımlılık yaratmaktır. Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye enerjide ortak oldu demek bu bölgede barış ve istikrar açısından geleceğe dönük önemli bir adım atıldı demektir” dedi.
New York’ta BM Genel Sekreteri ve liderlerin gayri resmi yemekte bir araya gelmesine ilişkin değerlendirmede de bulunan Erhürman, bunun olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.
Erhürman, CTP olarak her türlü diyaloğu sonuna kadar desteklediklerini belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında uzun yılların ardından ilk kez önemli bir temas hattı oluştuğunu da anımsatan CTP Genel Başkanı Erhürman, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ve Kıbrıs sorununun ekseni dışında düşünülemeyeceğini belirtti.
Erhürman “Kıbrıs sorununda uzun süredir bir hareketsizlik var. Ancak CTP olarak son 8-10 aydan beridir şunu söylüyoruz; ‘Kıbrıs sorununda hareketsizlik var gibi görünüyor ancak öyle değil. Arka kapı diplomasisi çok hızlandı” yorumunda bulundu.
GAZETELER
17 Ekim 2024GÜNDEM
17 Ekim 2024SPOR
17 Ekim 2024GÜNDEM
17 Ekim 2024SPOR
17 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.