Bitlis’in Ahlat ilçesi, “Türklerin Anadolu’ya giriş kapısı” olarak nitelendiriliyor. İlçede 210 dönüm alana kurulu Selçuklu Meydan Mezarlığı ise, bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden biri.
UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde de yer alan mezarlık, Malazgirt Zaferi kutlamaları için Türkiye’nin dört bir yanından ilçeye gelenleri ağırlıyor.
Son yıllarda Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü etkinliklerinin bir bölümünün Ahlat’ta yapılması, Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın daha iyi tanınmasını sağladı.
Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle kazı ve çevre düzenlemesi çalışmalarının yapıldığı mezarlıkta, 8 bin 200 mezar taşı bulunuyor.
Her biri sanat eseri niteliğindeki mezar taşlarını görmeye gelen binlerce ziyaretçi, tarihe yön veren ecdadın mezar taşlarını inceliyor, fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştiriyor.
“Gezilmesi gereken en önemli yerlerden biri”
Bölgede tur organizasyonları düzenleyen turizmci Emin Sever, beraberindeki grupla Akdamar Adası ve Nemrut Krater Gölü’nü gezdikten sonra Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığını ziyaret ettiklerini söyledi.
3 yıl önce başlatılan çalışmalar sayesinde bölgenin öneminin arttığını, insanların daha çok bölgeye gelmek istediğini anlatan Sever, şöyle konuştu:
“Turumuzda en fazla zamanımızı Ahlat Selçuklu Mezarlığına ayırdık. Türbeleri ve Harabaşehir’i de gezeceğiz. Van Gölü’nün çevresinde böyle bir mezarlığın bulunması turizm açısından çok güzel. Burası tarihi açıdan görülmesi ve gezilmesi gereken en önemli yerlerden biri. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaret etmesinin ardından Selçuklu Mezarlığı daha çok tanındı.”
GAZETELER
04 Ocak 2025GÜNDEM
04 Ocak 2025SPOR
04 Ocak 2025GÜNDEM
04 Ocak 2025SPOR
04 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
198096 361825Hey quite nice weblog!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your internet site and take the feeds alsoIm satisfied to seek out numerous valuable information here within the post, we want develop far more techniques on this regard, thanks for sharing. 439948
383194 903453Maintain websiteing stuff like this I in fact am fond of it 756821