‘Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları 2019 Ödülleri’ sahiplerini buldu

ABONE OL
Temmuz 13, 2019 09:12
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin (TFMD) 34 yıldır aralıksız olarak düzenlediği “Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları 2019 Ödülleri” sahiplerine ulaştı. 

Ankara Meyra Otel’de düzenlenen  törende; yılın basın fotoğrafı, siyaset, spor, çevre ve doğa, haber, foto röportaj, Türkiye güzellikleri, günlük yaşam, portre kategorilerinin yanı sıra bu yıl ilk defa yarışmaya dahil edilen AB özel kategorisi misafir-mültecilik ile sadece iletişim ve güzel sanatlar fakülteleri fotoğraf bölümü öğrencilerinin katıldığı Ara Güler özendirme kategorisinde dereceye giren foto muhabirlerine ödülleri verildi.

Ödül gecesine, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan  Yavuz, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bünyamin Bozgeyik, AB Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve eşi, ATO Başkanı Gürsel Baran’ın yanı sıra milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Ayrıca gecede TFMD’nin 35’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle kurucu üyelere teşekkür belgesi verildi. 

TFMD YÖNETİMİ ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ

TFMD’nin 35’inci yıl kuruluş yıldönümü nedeniyle, Rıza Özel başkanlığındaki yönetim kurulu ve üyelerden oluşan heyet, Anıtkabir’i  de ziyaret etti. Mozoleye çelenk bırakarak Ata’nın huzurunda saygı duruşunda bulunmasının ardından Rıza Özel, Anıtkabir özel defterini imzaladı.

“FOTOĞRAFLARIMIZIN TARAFSIZLIĞI, SAYGINLIĞIMIZIN EN BÜYÜK KAYNAĞI”

Törenin açılışında yaptığı konuşmada Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin sivil toplum örgütleri arasında güçlü ve saygın bir yapıya sahip olduğunu belirten Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, şunları söyledi:

“Dernek olarak, gazeteciliğin bu en zor görevlerinden birini yerine getiren Foto muhabirlerinin sesini duyurmaya, sergiler, basılı yayınlar ve ortaya koyduğumuz projelerle basın fotoğrafçılığı konusunda farkındalık oluşturmaya çabaladık. Sivil toplum örgütleri arasında güçlü ve saygın bir yapıya sahibiz. Fotoğraflarımızın tarafsızlığı, tarihi birer belge olması bizlerinde bu bilinçle hareket etmesi saygınlığımızın en büyük kaynağı. Bugün, basılı yayınlarımız  Türkiye’deki tüm üniversitelere, tüm iletişim fakültelerine, medyanın tüm temsilcilerine ulaşıyor.  1985 yılından bu yana aralıksız olarak düzenlediğimiz ‘Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’ Türkiye’de basın fotoğrafçılığı alanındaki tek organizasyon. Ülkemizde 34 yıldır aralıksız olarak düzenlenen başka bir fotoğraf yarışması yok. Yarışmada ödül alan kareler her yıl Türkiye’yi il il geziyor. Sergi ilk olarak yarın Ankara’da Esenboğa Havalimanı iç hatlar terminalinde TAV Galeri’de vatandaşlarla buluşacak. Bu yıl usta isim Ara Güler’in adını da yaşatmak adına ilk kez üniversitelilere açtık yarışmamızı. 5 yıldır düzenlediğimiz “Türkiye Güzellikleri” kategorisinde seçilen fotoğraflar, sergilerle dünyayı geziyor. Son olarak Moskova’daydı. Sırada Yunanistan ve Japonya var”

Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin çağın sorunları karşısında elini taşın altına koyduğunu belirten Rıza Özel, “Ülkemizin gerçeği ‘Mültecilik’ konusunda farkındalık adına birçok farklı projeye ortak oluyoruz.  Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları Yarışmasında bu yıl mültecilik konusundaki fotoğrafları ‘Misafir’ adı altında özel bir kategoride değerlendirdik. Bu kategoride ödül alan fotoğrafları da sergileyerek farkındalığa katkı sunuyoruz. İlk olarak AB Türkiye Delegasyonu ile 20 Haziran’da CerModern’de düzenlenecek ‘Misafir – Mültecilik’ adlı sergide 200 fotoğraf ilgiye sunulacak” şeklinde konuştu. 

“SİZLER ÇEKTİĞİNİZ FOTOĞRAFLARLA KALICI İZLER BIRAKIYORSUNUZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gazeteciliğin hem zor hem de keyifli mesleklerden biri olduğunu söyledi. Gazetecilerin en meşakkatli görevleri üstlenen emekçiler olduğunu belirten Bakan Varank, “Sizler çektiğiniz fotoğraflarla siyaseti, sanatı, sporu, magazini, bilimi, teknolojiyi göstermekle kalmıyor, anı ölümsüzleştiriyor, benliğimizde kalıcı izler bırakıyorsunuz. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yerinde alın teri döküyor, sayfalara sığmayacak olanları tek bir fotoğraf karesine sığdırarak hafızalarımıza kazıyorsunuz. Bu anlamda en hayati kamu hizmetlerinden birini yerine getiriyorsunuz. Tüm foto muhabirleri emekçilerimize yüklendikleri anlamlı misyonlarından dolayı takdir ve şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

Bakan Varank, görevi başında hayatını kaybeden Anadolu Ajansı Muhabiri Abdulkadir Nişancı ve bu yolda hayatını kaybeden emekçilerin ailelerine sabır ve başsağlığı diledi. 

“FOTO MUHABİRİ ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLARLA KENDİ ZAMANINI DİĞER ASIRLARA AKTARIR”

Foto muhabirlerin hayatın görsel hafızasını geleceğe taşıyan kişiler olduğunu söyleyen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise, “Foto muhabiri çektiği fotoğraflarla kendi zamanını diğer asırlara aktarır. Sizler, fotoğraflarınızı, emek vererek, canınızı riske atma pahasına yarınlara aktarıyorsunuz, tüm dünyaya bu çığlığı duyuruyorsunuz. Uzakları yakın, bilinmeyeni görünür kılan bu onurlu mesleğin mensuplarısınız” diye konuştu. Kasapoğlu, konuşmasında görevi başında yaşamını yitiren gazetecilere Allah’tan rahmet diledi.

“SPOR TOTO YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI 2019 ÖDÜLLERİ”

Yılın Basın Fotoğrafı İlhami Çetin / Serbest – Anadolu Ajansı

Yılın Haber Fotoğrafı Kemal Aslan, Reuters

Haber Fotoğrafı İkincisi Akın Çeliktaş, Demirören Haber Ajansı

Haber Fotoğrafı Üçüncüsü İsmail Coşkun, İhlas Haber Ajansı

Mustafa Pekcan Özel Ödülü Can Erok, Demirören Haber Ajansı

Spor Toto Özel Ödülü Sedat Suna, EPA

Yılın Çevre ve Doğa Fotoğrafı İsmail Coşkun, İhlas Haber Ajansı

Çevre ve Doğa Fotoğrafı İkincisi Hasan Dönmez, Demirören Haber Ajansı

Çevre ve Doğa Fotoğrafı Üçüncüsü Levent Kulu, Hürriyet Gazetesi

Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Erdem Şahin, EPA

Spor Toto Spor Fotoğrafı İkincisi Murat Akbaş, Fanatik Gazetesi

Spor Toto Spor Fotoğrafı Üçüncüsü Ümit Bektaş, Reuters

Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafı Suat Metin, İhlas Haber Ajansı

Günlük Yaşam İkincisi Selçuk Şamiloğlu, Hürriyet Gazetesi

Günlük Yaşam Üçüncüsü Akın Çeliktaş, Demirören Haber Ajansı

Rafet Hüner Özel Ödülü İlhami Çetin / Serbest – Anadolu Ajansı

Yılın Portre Fotoğrafı Dilan Bozyel, KAFA Dergisi

Portre Fotoğrafı İkincisi Dilan Bozyel, KAFA Dergisi

Portre Fotoğrafı Üçüncüsü Kurtuluş Arı, Cumhuriyet Gazetesi

TFMD Özel Ödülü Ercan Arslan, Milliyet Gazetesi

Yılın Siyaset Fotoğrafı Cemal Yurttaş, Demirören Haber Ajansı

Siyaset Fotoğrafı İkincisi Yavuz Özden, Milliyet Gazetesi

Siyaset Fotoğrafı Üçüncüsü Ümit Bektaş, Reuters

Siyaset Fotoğrafı Mansiyon Akın Çeliktaş, Demirören Haber Ajansı

Türkiye Güzellikleri Birincisi Mehmet Aslan / Serbest – National Geographic

Türkiye Güzellikleri İkincisi Sedat Suna, EPA

Türkiye Güzellikleri Üçüncüsü Erdem Şahin, EPA

ASKA Özel Ödülü Ozan Güzelce, Milliyet Gazetesi

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Birincisi Murat Şaka, Hürriyet Gazetesi 

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” İkincisi Halit Onur Sandal, Depo Photos

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Üçüncüsü Ozan Güzelce, Milliyet Gazetesi 

Yılın Foto Röportajı Ünal Çam, Milliyet Gazetesi 

Foto Röportaj İkincisi Ümit Bektaş, Reuters

Foto Röportaj Üçüncüsü Uğur Yıldırım, Sabah Gazetesi

Sebahattin Yılmaz-Cem Emir Özel Ödülü Ünal Çam, Milliyet Gazetesi 

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Seri Fotoğraf Birincisi Ümit Bektaş, Reuters

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Seri Fotoğraf İkincisi Bülent Kılıç, Agence France Press (AFP)

AB Özel Kategorisi “Mültecilik-Misafir” Seri Fotoğraf Üçüncüsü Murat Şaka, Hürriyet Gazetesi 

Ara Güler Özendirme Ödülü  (Üniversite öğrencileri arasın özendirme yarışması) Çağrı İşbilir, Marmara Üniversitesi.

FOTO MUHABİRLERİ CEREN AKIN KONSERİ İLE EĞLENDİ

Törende ödüllerin sahiplerini bulması ve TFMD’nin 35’inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle kurucu üyelere teşekkür belgesi verilmesinden sonra toplu fotoğraf çektirildi.  Törenin ardından ise foto muhabirleri ve törene katılan davetliler Ceren Akın konseri ile eğlendi. 

3 BİN 484 FOTOĞRAF ARASINDAN SEÇİLDİLER

Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları’nda bu yıl ödül kazanan eserler, 3 bin 484 fotoğraf arasından seçildi. Yarışmada ilk kez bu yıl Ara Güler adına verilen ve üniversitelerin iletişim fakülteleri ile güzel sanatlar fakültesi fotoğraf bölümü öğrencileri arasında düzenlenen “Ara Güler Özendirme Ödülü” için ise bin 535 fotoğraf başvurusu yapıldı. 

Jüride TFMD Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri Rıza Özel, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Demirören Haber Ajansı Genel Müdürü Salih Zeki Sarıdanışmet, İhlas Haber Ajansı (İHA) Genel Koordinatörü İrfan Altınkardeş, Associated Press Türkiye Fotoğraf Editörü Lefteris Pitarakis (Yunanistan), Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer, Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin Aygün, 

Foto Muhabiri Manoocher Deghati (Fransa), Turkuaz Dergi Grubu Foto Muhabiri Kutub Dalgakıran, DEPO Photos Yayın Yönetmeni Tolga Adanalı, Instagram Fotoğrafçısı Mustafa Seven, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Soygüder yer aldı.

Nilgün Belgün: Yanlış yaptım

Hrant Dink davasında yeni gelişme!

Bir gazeteci daha cezaevinde!

Türkçede ilk kez yayımlandı: 101 Anekdotta Felsefe Tarihinde Yolculuk

Zorlu tarihsel ve ahlaki meselelerin yazarı William Styron’ın tüm eserleri Türkçede!

Esra Erol’a büyük şok! 5 yıla kadar hapsi isteniyor

Usta sanatçı Enis Fosforoğlu’ndan kötü haber!

DMC’de üst düzey atama! Kim, hangi göreve getirildi?

‘Zeki Alasya ile bir hayatı paylaşmak önemli ve çok güzel bir şey’

‘Sımsıcak bir aile dizisi ile evlerinize geliyoruz’

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.