Tatil rotasının tarihi durakları: Antik kentler

ABONE OL
Temmuz 4, 2019 23:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anadolu’nun binlerce yıllık tarihini gözler önüne seren antik kentler, Ramazan Bayramı tatilini Ege ve Akdeniz’de geçirmeyi planlayanları bekliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür Portalı’ndan derlenen bilgilere göre, Roma Dönemi’nin önemli kentlerinden Aizanoi Antik Kenti, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunuyor. 

Dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından birine sahip antik kentte, ilk borsalardan biri olan ve MS 2. yüzyılın 2. yarısına tarihlenen Aizanoi Macellum da yer alıyor.

Macellum’un duvarlarında, İmparator Diocletian’ın MS 301’de enflasyonla mücadele için tespit ettiği, imparatorluk pazarlarında satılan malların fiyatlarının yer aldığı ve günümüze kadar korunan yazıtlar göze çarpıyor.

Kaya mezarlarından tiyatroya

Muğla Selimiye’yi ziyaret edenleri, antik çağda “güçlü” anlamına gelen “Kyromos” ya da “Hyromos” kelimeleriyle anılan Euromos Antik Kenti bekliyor. Antik kentte, kente parasal yardım yapan bir kişiye ait uzun bir yazıt yer alıyor.

Kayalara oyulmuş kral mezarlarıyla dikkat çeken Kaunos Antik Kenti ise Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde.

Dalyan kasabasının karşısında yer alan antik kentte bir veya birden fazla mezar yeri ve sunakların olduğu, kaya mezarlarının yanı sıra tiyatro, Roma hamamı ve bazilika kilise kalıntıları da görülüyor.

Adı İncil’de geçiyor

MÖ 3. yüzyılın ortalarında kurulan Helenistik kent Laodikeia, Denizli’nin 6 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahip olan ve İncil’de adı geçen antik kent, MS 4. yüzyıldan itibaren kutsal hac merkezi olma özelliği taşıyor.

Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki Pınara antik kenti UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde. Antik kent, sarp bir yamaca dantel gibi oyulmuş yüzlerce kaya mezarıyla dikkat çekiyor. Büyük çoğunluğu konut biçiminde olan kaya mezarları, Likya sivil mimarisine ışık tutuyor.

Lidya devletinin başkenti Sardes’in kalıntıları Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunuyor.

Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes kenti, Hristiyanlığın batıya yayılmasında önemli rol oynayan 7 kiliseden birini barındırmasıyla da dini açıdan önem taşıyor.

M.Ö. 13. yüzyıla uzanan bir yolculuk

Fethiye-Kalkan arasındaki Patara antik kentinin adı, M.Ö. 13. yüzyıla ait metinlerde Patar olarak geçiyor. Kazılarda Orta Tunç Çağı’na ait seramik parçalarıyla Demir Çağı öncesine ait taş baltaların çıkarılması kentin tarihinin ne kadar eskiye dayandığını gösteriyor.

Roma egemenliğine geçtikten sonra da önemini yitirmeyen, hem Roma valiliklerinin adli işlerinin görüldüğü bir merkez hem de önemli bir deniz üssü olan Patara, Apollon’un önemli bir kehanet merkezi olma özelliği de taşıyor.

Anadolu’nun en eski halklarından Luviler ve Solymler tarafından kurulan Antalya’daki Termessos Antik Kenti ise agorası, tiyatrosu, kanalizasyon şebekesinin varlığını gösteren kanallar ve “Kurucunun Evi” olarak adlandırılan Roma tipinde villa kalıntılarıyla dikkat çekiyor.

M.Ö. 4. yüzyıldan kalan makyaj malzemeleri

MÖ 4’üncü yüzyıla tarihlenen Mersin’deki Anemurium antik kenti, 19’uncu yüzyılda İngiliz donanmasından Albay Francis Beaufor’un bu kıyılarda yaptığı keşif gezisiyle tanındı.

Kentte yapılan kazılarda, balıkçı, inşaat, terzi, çömlekçi, dokuma aletlerinin yanı sıra anahtar, kilit, oyun ve eğlence aletleri, makyaj malzemeleri ilgi çekici buluntular arasında yer alıyor.

Mersin’deki bir diğer antik kent olan ve Helenistik Dönem’den, Geç Antik Dönem’e kadar iskan gören Kanlıdivane’de, köylüler tarafından ev olarak kullanılan zeytin işleme atölyeleri bulunuyor. Antik kent zamanının hem önemli bir zeytinyağı üretim merkezi hem de dinsel merkezi olarak tarih sahnesindeki yerini alıyor.

Burdur’da bulunan Kremna antik kenti, etrafı surlarla çevrili ızgara planlı yapısıyla dikkat çekiyor.

Önemli bir Psidia şehri olan Kremna’dan çıkarılan büyük ve küçük Atena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles heykelleri Burdur Müzesinde sergileniyor.

Medusa mozaiği görenleri hayran bırakıyor

Birbirinden derin yarlarla ayrılan hakim üç tepelik üzerine kurulu Kibyra Antik Kenti, yolu Burdur’dan geçecekler için ikinci bir alternatif.

Simetrik düzenlenmiş, göl ve ova manzarasına hakim konumda ve bir diğerinin manzarasını kesmeyecek biçimde yerleştirilen yapılarıyla ilgi çeken kentte, Antik Çağ Anadolusunun 12-13 bin kişi kapasiteli görkemli stadyumu var.

Kentteki kırmızı, yeşil ve beyaz mermerden yapılmış, yılanlardan oluşan saçları ve insanları taşa çeviren bakışlarıyla ünlü Medusa Mozaiği Anadolu’da tek olma özelliği taşıyor.

Osmaniye’deki Kastabala Antik Kenti’nde de ilk yerleşim izleri, MÖ 2 bin ile tarihleniyor.

Kaynak: AA

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • บาคาร่าเกาหลี

    242902 430846You wouldnt feel it but Ive wasted all day digging for some articles about this. You may be a lifesaver, it was an outstanding read and has helped me out to no finish. Cheers! 523667

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.