DOLAR 28,9898 -0.19%
EURO 31,6319 -0.1%
ALTIN 1.877,23-0,16
BITCOIN 1198398-2,03%
İstanbul

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

https://sozcukibris.com/wp-content/uploads/2023/12/piyangoreklam.jpeg

TRT yayın hayatına başlayalı 55 yıl oldu

ABONE OL
Mayıs 30, 2019 05:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, 55 yıl önce bugün kuruldu. Bu 55 yıl içinde teknolojinin hızlı gelişimini yakından takip eden TRT çağa ayak uydurarak büyük ve etkili adımlar attı. Türk kültürüne, sanatına ve eğitimine önemli destek sağlayan TRT güvenilir haberciliğin de adresi. 

Türkiye 1927 yılında radyo ile tanıştı. İstanbul Radyosu’nu Ankara ve İzmir radyoları izledi. Yayın ağı büyüdükçe yönetim şekli de zamanla değişti. Radyolar bir dönem PTT’ye, bir süre de Basın Yayın ve Turizm/Enformasyon Genel Müdürlüğüne bağlandı.  

Televizyon kurma çalışmalarının tamamlanması için çıkarılan bir yasa ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun temeli atıldı. 1 Mayıs 1964’te TRT resmen kuruldu.

İlk deneme televizyon yayını 31 Ocak 1968’de, Ankara Mithatpaşa Stüdyosu’nda yapıldı. Yayınlar haftada 3 gün, üçer saat olarak başladı. Bir yıl sonra haftada 4 güne çıktı. 1970’de İzmir Televizyonu, 1971’de İstanbul Televizyonu faaliyete geçti. 

Astronotların Ay’a ayak basmasından, Zeki Müren’in Ankara’da verdiği konsere kadar birçok farklı konu ekranlara canlı yayınla taşındı. 20 Temmuz 1974’de başlayan Kıbrıs Barış Harekatı’ndan tüm Türkiye ve Avrupa, TRT yayınlarıyla haberdar oldu.

Renkli yayına geçiş

1974 yılına gelindiğinde Televizyon yayınları artık haftanın her gününü kapsıyordu. Televizyon evlerin başköşesindeki yerini de almıştı. Ülke nüfusunun %55’i (19 milyon) tarafından izlenir oldu.

Türkiye ilk kez 1975’te TRT’nin organizasyonuyla Eurovision Şarkı ve Beste Yarışması’na katıldı.

Giderek artan yayın saatleri ile birlikte ekran, 31 Aralık 1981 yılbaşı gecesinden itibaren renklenmeye başladı ve 1984 yılında tamamen renkli yayına geçildi.

1986’da TRT-2 açıldığında izleyiciler artık bir alternatif kanala sahip olmuştu.

Bundan sonraki yıllarda art arda yeni kanallar yayına girdi. TBMM TV, TRT Çocuk, TRT Türk, TRT Haber, TRT Müzik, TRT Spor, TRT Okul, TRT Diyanet, TRT Belgesel farklı ilgi alanlarına yayın yapan kanallar olarak ortaya çıktı.

Farklı dillerde yayın

TRT’nin yabancı dilde yayın yapan ilk kanalı TRT AVAZ’dı.

Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Ortadoğu’dan Kafkaslara 250 milyon nüfuslu bir coğrafyaya hitap eden TRT Avaz, Türkçe, Azerbaycan Türkçesi, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe ve Türkmence programları ile her ülkeden izleyicinin kendinden bir şeyler bulacağı “ortak kanal” oldu.

TRT KÜRDİ Haberleri, kaliteli programları ile Ortadoğu’da Kürtçe konuşan topluluklarının buluşma noktası haline geldi.

Türkiye’nin sesini dünyaya duyuran TRT WORLD

2015 yılı başında test yayınlarına başlayan TRT WORLD çok kısa bir süre içinde hazırlıklarını tamamlayarak yayına girdi. Kadrosuna dünyadan önemli gazetecileri de dahil eden TRT WORLD, sessizlerin sesini dünyaya duyurmaya, batı medyasının görmek istemediği haberleri İngilizce olarak ekrana taşımaya başladı.

Aradan geçen 3 yılda bir çok ödül sahibi olan TRT WORLD ilkini geçtiğimiz yıl düzenlediği TRTWORLD FORUM ile dünyadaki kanaat önderlerini biraraya getirip gündeme yön vermek konusunda önemli bir etkinliğe de imza attı. 

TRT, bugün 13 televizyon kanalı, 16 radyo kanalı, web siteleri, 5 basılı dergisiyle Türkiye ve dünyaya yayın yapıyor. TRT Arşiv sitesiyle Türkiye’yi 55 yılda oluşan görsel hafızasıyla buluşturuyor.

Farklı dillerde yaptığı uluslararası yayınlarıyla da Türkiye’nin gücünü, sesini tüm dünyaya yansıtmaya devam ediyor. 

Kaynak: TRT Haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.