70 kilogram ağırlığındaki “Kur’an-ı Kerim” yoğun ilgi gördü

ABONE OL
Haziran 27, 2019 13:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından her yıl ramazan ayında düzenlenen 38. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın Sultanahmet’ten sonra İstanbul’daki ikinci konumu olan Büyük Çamlıca Camii’nin avlusunda sergilenen Kur’an-ı Kerim yoğun ilgi gördü.

Türkiye’nin bilinen en büyük Kur’an-ı Kerim’ine imza atan matbaacı Mustafa Cülfük, “Okumaya dikkat çekmek için duvara asılmayan ağırlıkta ve büyüklükte ‘Dev Kur’an-ı Kerim’ yaptık” dedi.

Çalışmanın fikrinin 2 sene önce Kadir Gecesi’nde gördüğü bir rüyanın ardından ortaya çıktığını belirten Cülfük, “Ertesi gün ekibi topladım ve ‘Şükürler olsun çok farklı bir güne başladık. Bu günden sonra çok ciddi bir yoğunluğumuz olacak.’ diyerek projeyi aktardım. Ekip arkadaşlarım da iki sene bilfiil ciddi bir emek verdi ve muhteşem bir eser ortaya çıkardık” diye konuştu.

Cülfük, büyük ölçülerde bir Kur’an-ı Kerim hazırlamalarında özel bir amaç daha olduğunu anlatarak, “Müslümanlar olarak en büyük kitabımızı, Cenab-ı Allah’ın yeryüzüne gönderdiği en büyük kitabı en büyük haliyle basmak istedik” dedi.

“Türkiye’deki basılı en büyük kitap”

Kitabın, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Büyük Çamlıca Camii’nin avlusunda gerçekleştirilen kitap fuarında sergilendiğini ve büyük ilgi gördüğünü dile getiren Mustafa Cülfük, şöyle konuştu:

“Yakın çevremiz ve sergide görenler ‘Dev Kur’an-ı Kerim’ dediler. Biz de ‘Dev Kur’an-ı Kerim’ olarak adlandırdık. Yurdun her tarafından hatta dünyanın birçok yerinden sergiye gelen, merak eden arkadaşlarımız, vatandaşlar, Müslümanlar var. Ağırlığı 70 kilogram. 71’e 98 santimetre ölçüleri var. Şu an Türkiye’deki basılı en büyük kitap diyebilirim. Kalınlık olarak da 9 santim. Bu da kalın bir kitap olmasını sağlıyor. Matbaacılık tabiriyle freze dediğimiz, sayfaların rahat açılması için verilen pay da 4,5 santimetre. Bu da şu an bir rekordur. Ayrıca sürekli sergileneceğini düşündüğümüz ve böylesine emek verdiğimiz için laminasyon tekniğiyle özel koruma yaptık. Herhangi bir tozlanmada veya üzeri kirlendiği zaman ıslak bezle bile rahatlıkla silinebiliyor.”

“Dev Kur’an-ı Kerim yaptık” 

Daha önce bu kadar büyük bir Kur’an-ı Kerim’in veya herhangi bir eserin bulunmadığını ifade eden Cülfük, yoğun bir taleple karşılaştıklarını söyledi.

Mustafa Cülfük, Kur’an-ı Kerim’in duvara asılmak için değil, Hz. Peygamber’e inen ilk vahiy olan Alak Suresi’nin ilk ayetindeki “Yaratan rabbinin adıyla oku!” ifadesi uyarınca okunmak için gönderildiğini vurgulayarak, “Okumaya dikkat çekmek için duvara asılmayan ağırlıkta ve büyüklükte ‘Dev Kur’an-ı Kerim’ yaptı” dedi.

Matbaacılığın zayıfladığı ve dijital ortamların yaygınlaştığına işaret eden Cülfük, yapılan eserle, matbaacılığın ölmediğini de göstermiş olduklarını belirtti.

Cülfük, Süleyman Feyzullahoğlu hattına sahip bir font kullanıldıklarından bahsederek, grafik tasarım ve büyütme aşamasının 4 aya yakın bir zaman sürdüğünü anlattı.

Kaynak: AA

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.