Osmaniye’nin Kadirli ve Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde köylü kadınlar, kışın bol tüketilen tarhananın yapımına başladı.
Büyük zahmetlerle yapılan tarhanayı kadınlar imece usulüyle kışa hazırlıyor.
Tarladan toplanan buğday, ilk önce değirmenlerde öğütülüp kabuğundan ayrıldıktan sonra yıkanıyor ve odun ateşinde kaynatılıyor.
Bez çuvallar içinde bekletilen yoğurt, çörek otu ve dağ kekiği eklenen kaynamış buğday, daha sonra küçük bezeler halinde evlerin damlarında ve açık alanlara serilerek kurutulmaya bırakılıyor.
“Bir nevi grip çorbası”
Andırın’ın Çığşar Mahallesi’nde kış hazırlıklarını sürdüren Ayşe Erkayıran, her yıl eylül aylarında komşularıyla yaptıkları tarhanayı hem çorba hem de kuruyemiş olarak tükettiklerini söyledi.
Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi tarhananın, şifa kaynağı olduğunu ifade eden Erkayıran, “Buğdayımızı değirmende öğütüyoruz. Dövme buğday olarak bize geri geliyor. Yıkayıp büyük kazanlarda kaynattığımızda buğday, tarhana aşı halini alıyor. Bu aşı da daha önce biriktirdiğimiz yoğurt ve kekiği karıştırdıktan sonra evlerin damına seriyoruz. Kuruttuğumuz tarhana, kış aylarında sofralarımızın baş yiyeceği oluyor. Hasta olanlara iyi geliyor. Bir nevi grip çorbası. Ayrıca cevizle de yiyoruz” dedi.
GAZETELER
29 Aralık 2024GÜNDEM
29 Aralık 2024SPOR
29 Aralık 2024GÜNDEM
29 Aralık 2024SPOR
29 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
363071 960394Reading, watching movies or plays, or comparable activities that may bring inspiration. 754047