Gaziantep’teki Biyogaz Tesisi 4 bin hanenin elektriğini karşılıyor

ABONE OL
Temmuz 4, 2019 22:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde, 15 dönüm arazi üzerine kurulan ve 2018’de devreye giren Merkezi Biyogaz Tesisi’nde üretilen yenilenebilir enerjiyle 4 bin hanenin elektriği karşılanabiliyor.

Tesiste, şehirde sera gazı emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlayan ve toprak verimliliğini artırarak temiz su kaynaklarının kirlenmesi engelleniyor. Ayrıca, hayvansal atıklar organik gübreye dönüştürülerek milli ekonomiye katma değer sağlanıyor.

Günlük yaklaşık 18 megavatlık elektrik üretimi yapılıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı Yenilenebilir Enerji Şube Müdürü Ayşegül Tekerekoğlu, tesisin Türkiye’de bir kamu kurumunca hayvan atığını bertaraf etmek ve enerji üretimini sağlamak amacıyla kurulan ilk tesis olduğunu söyledi.

Tesisin kurulu gücünün 1 megavat olduğundan bahseden Tekerekoğlu, şöyle konuştu:

“Tesisin günlük yaklaşık 18 megavatlık elektrik üretimi söz konusu ve ısı ‘altın gübre’ dediğimiz sıvı gübre ve katı gübre olarak çıktıları mevcut. Günlük 80 ton büyükbaş hayvan atığını bertaraf ediyoruz. Bunun dışında 40 ton tavuk atığı, 5 ton da günlük çim atığını kullanarak, bunlardan elektrik üretiyoruz. Günlük yaklaşık 30 ton katı gübre çıktısı ve 150 ton sıvı gübre çıktısı mevcut. Aylık 4 kişinin yaşadığı 4 bin hanenin elektriğini karşılayacak durumdayız.”

“Atık bertaraf tesisi”

Tekerekoğlu, tesisin enerji tesisinden önce çevreye olan katkısından dolayı bir atık bertaraf tesisi olduğunu belirterek, biyogaz enerji santralinin çevreye, doğaya saygılı bir yaşam tarzı sunmak için kurulduğuna dikkat çekti.

Tesisin maliyetinin 16 milyon lira olduğunu, bunun 9 milyon lirasının İpekyolu Kalkınma Ajansından hibe olarak alındığını anlatan Tekerekoğlu, 4 yılda kendisini amorti edeceğini vurguladı.

Kamu kurumları bu işe girmek istiyor

Gaziantep’in tarım ve hayvancılığı ön planda olan bir şehir olduğunu hatırlatan Tekerekoğlu, şunları anlattı:

“Dolayısıyla atık bertarafını sağlamanın yanı sıra yatırımcılara, biyogaz tesisi kurma konusunda örnek model olmak için bu tesis kuruldu. Normalde kamu kurumunun hayvansal atığı bertaraf etmek gibi sorumluluğu söz konusu değil ama Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, enerji konusunda gerçekten inanılmaz bir vizyona sahip.

Şu anda, bu tesis çıktılarıyla Türkiye’ye rol model olan bir tesis oldu. Tüm belediyeler, bakanlığın yönlendirilmesiyle tesisimizi ziyarete geliyor. Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan da bir heyet ziyarete gelecek. Dolayısıyla tüm kamu kurumları bu işe girmek istiyor. Yatırımcılar, biyogaz tesisi kurmak için kentte yatırım yapmak ve buradan para kazanmak amacıyla girişimlerde bulunuyor.”

Tekerekoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in göreve gelmesiyle “Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü” kurulduğunu vurguladı.

Aynı zamanda, tüketilen yenilenebilir enerji kaynakları rüzgar, güneş ve biyogaz olarak karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • runtz disposable

    852811 269105Oh my goodness! an incredible write-up dude. A lot of thanks Even so My business is experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggle to sign up to it. Can there be every person getting identical rss dilemma? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 479892

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.