Fil, gergedan, mamut ve zürafa fosillerinin ortaya çıkarıldığı Kayseri’nin 7,5 milyon yıl önce tropikal bir iklime sahip olduğu ve günümüz Afrika’sına benzediği belirtildi.
Yamula Barajı eteklerindeki Kuşçu ve Taşhan Mahallesi’nde iki yıl önce bir çobanın kalıntılar fark etmesi üzerine Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kurtarma kazıları başlatıldı.
Devam eden kazılarda fil, zürafa, gergedan ve filin atası olarak belirtilen türlere ait 7,5 milyon yıllık fosiller bulundu.
Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, 2017 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle başladıkları kurtarma kazılarının devam ettiğini söyledi.
Kayseri’nin doğa tarihi açısından zenginliğine dikkati çeken Başoğlu, “Bulunan fosillerin arasında zürafa, fillerin atası olarak bilinen 4-5 tür, gergedan, üç toynaklı atlar ve boynuzlugillere ait örnekler var. 7,5 yıl önce Kayseri’de filler, zürafalar, gergedanlar sürüler halinde dolaşıyor. Gayet tropikal iklim söz konusu, günümüzün Afrika’sına benziyor. Yer yer yarı tropikal, sık ormanlık, ağaçlık ve aynı zamanda otluk ve sulak bir bölge” dedi.
“Dünyada tek”
Nevşehir Sofular köyünde de kazı çalışması yürüttüğünü anlatan Başoğlu, Kayseri’deki buluntuların sağlam, tek parça olması ve korunaklılık açısından dünyada tek olduğunu vurguladı.
Dünyada bu türlere ait fosillerin daha çok parçalar halinde bulunduğunu belirten Başoğlu, şöyle konuştu:
“Dünyadaki fosiller küçük parçalar, bir alt çene parçası, diş parçası o kadar. Bizimki gibi böyle tüm kafatası ve diğer bütünlükte parçalar tek örnek. Bu kadar zaman korunaklı kalmasını koşulların uygun olmasına bağlıyorum. Bulunduğu toprağın yapısıyla ilgili. Hayvan öldüğü an havayla teması kesilmiş, üstü örtülmüş ve korunarak gelmiş. Kayseri’ye öncelikli doğa tarihi müzesi kurulmalı. Türkiye’de sadece Ankara’da doğa tarihi müzesi var. Bununla ilgili Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalar yapıyoruz. Burada bulunan fosiller dünyada yankı uyandırdı. Alman basınına çıktı, dünyanın çeşitli ülkelerinden bu alanla ilgili bilim adamları Kayseri’ye gelecekler. Ünlü bir fil uzmanı 7 Ekim’de Kayseri’ye gelecek. Fotoğrafını gönderdiğim zaman buraya gelmek için biletini aldı.”
“Kayseri milyonlarca yıl önce ormanların olduğu bir yermiş”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da Yamula Barajı eteklerindeki fosil kurtarma kazılarını başından beri desteklerini belirtti.
Şu ana kadar çıkan fosilleri Kayseri Bilim Merkezinde sergilediklerini anlatan Büyükkılıç, “Fosillerin bütün halinde bozulmamış durumda olması dünya açısından da ilk. Bu bölgede filler, gergedanlar, zürafalar ya da fillerin ataları yaşamış. Bu tür hayvanlar şu an nerede yaşıyor, ormanlık alanlarda yaşıyor. Kayseri’nin jeomorfolojik (yüzey bilimi) yapısı yeniden gözden geçirilmeli. Bu alandaki tarih yeniden yazılmalı. Kayseri milyonlarca yıl önce ormanların olduğu bir yermiş. Kentimiz tropikal bir iklime sahipmiş ki bu tür hayvanlar yaşamış. Bu hayvanların fosillerinin yer alacağı bir müze kurulması konusunda çalışmalar yapıyoruz. İnşallah bu müzede çıkan fosilleri sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.
GAZETELER
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
242969 201087just couldnt leave your internet website before suggesting that I really loved the regular information a person give for your visitors? Is gonna be once more ceaselessly to check up on new posts 205781
292179 143740I admire your function , regards for all of the beneficial weblog posts. 31154