Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı bazı kırsal mahallelerde arpa ve buğday üreticileri, harmanlarını imece usulüyle kaldırıyor.
İlçenin önemli geçim kaynakları arasında yer alan arpa ve buğday yetiştiriciliğinde yaz mevsimin başlamasıyla “harman zamanı” geldi.
Mani ve türkü eşliğinde ekin biçiyorlar
Sabahın erken saatlerinde tarlalarına giden üreticiler, tırpan ve oraklarını biledikten sonra eğimli yapısı nedeniyle biçerdöver kullanamadıkları arazilerine giriyor. Haftalar süren hasat döneminde imece usulü çalışan üreticiler, mani ve türküler eşliğinde ekin biçiyor.
Daha sonra traktörlerin römorkunda toplanan ekinler, tarlanın ortasında biriktirildikten sonra patoz makinesinden geçiriliyor. Öğütülen arpalar hayvanlara kış boyu yem olurken, buğday da değirmenlere gönderilerek un yaptırılıyor.
Büyükler tarlada harmandayken, çocuklar da babalarına tarlanın çevresinde kalan arpa ve buğday saplarını tırmıklarla toplayarak yardım ediyor.
Geleneksel yöntem halen sürüyor
Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, arazilerin engebeli yapısı nedeniyle makineli tarım yapamadıklarını söyledi.
Karakaya, “İlçemizde eski geleneksel yöntem olan kosa (uzun saplı orak) ile arpa ve buğday biçme çalışmaları hala sürdürülüyor. İlçemizde 70 bin dekar alanda yılda 17 bin ton buğday üretimi yapılırken, 30 bin dekarda yılda 7 bin ton arpa üretim yapılıyor” dedi.
“Zor ama bereketli işler”
Hasat mesaisinin sürdüğü Sayık Mahallesi’nin muhtarı Fazlı Gökgöz ise, sıcaklığın 35 dereceyi bulduğu ilçede hasat sezonun başladığını belirterek, “Köylümüz iş birliği halinde, konu komşu hep beraber birbirimizin tarlasına giderek harmanlara yardımcı oluyoruz. Hem yardımlaşma geleneğini sürdürüyoruz hem de kışlık yiyeceklerimizi hazırlıyoruz. Zor oluyor ama bereketli işler bunlar” ifadelerini kulandı.
“10 yaşında başladım, harmandayım”
Çiftçilerden Durmuş Çelebi de hayatının neredeyse tamamının tarlada geçtiğini anlatarak, şöyle konuştu:
“10 yaşımdan beri bu tarlalarda çalışıyorum, harmandayım. Arpadır, buğdaydır, tarla işlerindeyim. Çocuğumu da tarlalara getirerek burada tırmık çekmesini öğretiyorum, bana yardım ediyor. Sabah erkenden geliyoruz, sapı biçip harmana yığmak için traktöre yüklüyoruz. Bir tarlada 3 gün çalıştığım günler oluyor. Şükür ekmek paramızı kazanıyoruz.”
Kaynak: AA
GAZETELER
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024SPOR
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024SPOR
21 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
934636 995039You could surely see your skills inside the function you write. The world hopes for much more passionate writers like you who arent afraid to say how they believe. At all times follow your heart 588416
48174 858720I discovered your internet site site on google and check a couple of your early posts. Preserve in the top notch operate. I just extra up your Feed to my MSN News Reader. Seeking for toward reading far a lot more of your stuff afterwards! 646431