Kamyon makaslarından özel tasarım bıçaklara

ABONE OL
Ağustos 9, 2019 14:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bolu’da yaşayan Veli Solmaz, görev yaptığı itfaiye müdürlüğünde yoğun geçen mesaisinin ardından rahatlamak için evinin giriş katında yer alan yaklaşık 20 metrekarelik alanı demirci atölyesine çevirdi.

Yaklaşık 5 yıl önce demircilikle uğraşmaya başlayan Solmaz, evinin önüne kurduğu körük sistemi ve atölyesinde kullanmak için yaptığı makinelerle bıçak yapmaya başladı.

İlk günlerde hobi amaçlı olarak hurdalıklardan demir toplayarak bunlardan bıçak yapmaya çalışan Solmaz, aradan geçen süre içinde kendisini geliştirerek birbirinden güzel bıçaklar elde etti.

İstek üzerine de bıçaklar yapıyor

Solmaz, arkadaşları ve dostlarının bu hobisini öğrenmesinin ardından istek üzerine bıçaklar yaparak onlara da hediye ediyor.

Kendisine gönderilen bıçak fotoğraflarını inceleyip şablonunu çizdikten sonra bu bıçakları yapan Solmaz, bıçağa kendi ustalığını ve ruhunu da aktararak eşsiz olmasını sağlıyor.

51 yıl önce demircilikle tanıştı

61 yaşındaki Veli Solmaz, demircilikle 10 yaşındayken tanıştığını belirterek, aradan geçen süre içinde bu uğraştan uzaklaşamadığını söyledi.

Daha çocukken ilçede bulunan demir ustalarının yanına gidip onlara yardım ettiğini anlatan Solmaz, “Aslında benim mesleğim bu. Ben 10 yaşımdan bu yana ustalarımın yanında körük çekerek yetiştim. Onlara körük çekerek, balyoz vurarak başladım. Bu bende bir aşk. Örsün sesini özlüyorum ben. Bana bıçak yapmak haz veriyor. O yüzden bu işe başladım. Çok severek yapıyorum” dedi.

“Bıçağı yaparken ruhumu katıyorum”

Kendisinin bıçak yaptığını öğrenenlerin, gönderdiği fotoğraflara göre, değişik boyda bıçaklar yaptığını vurgulayan Solmaz, şöyle konuştu:

“Bana fotoğraf atıyorlar. Fotoğrafa göre ben burada şablon çıkartıyorum. Tabii aynısı olmuyor. Ben bıçağı yaparken ruhumu katıyorum. Birebir yaptıktan sonra zaten onun bir değeri, kıymeti yok. Orada benim ayrıcalığımın, ustalığımın, imzamın olması lazım. Onun için ben yaparken ruhumla yapıyorum. Elimde ne kadar şablon da olsa o ikinci planda kalıyor. Bir de ben isteyene, nerede kullanacağını ve nasıl bir bıçak istediğini soruyorum. Onun kullanma amacına göre yapıyorum.”

Solmaz, tamamen amatör bir ruhla ve severek yaptığı bıçaklardan hiçbir maddi beklentisinin olmadığını vurguladı. Ayrıca, atölyesinde kullandığı makineleri de internetten fotoğraflarına bakarak ve videolarını izleyerek kendisine uygun hale getirdiğini anlattı.

Bıçaklarının sapını ise geyik boynuzlarından ve çeşitli ağaçlardan elde ettiğini söyleyen Solmaz, arkadaşlarının ve dostlarının yanı sıra ildeki bazı siyasetçiler için de bıçak yaptığını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.