Psikopatları anlamanın en kolay yolu: Torino Üniversitesi açıkladı

Psikopatları anlamanın en kolay yolu: Torino Üniversitesi açıkladı

ABONE OL
Ocak 10, 2025 08:30
Psikopatları anlamanın en kolay yolu: Torino Üniversitesi açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Kendisini daha çok duygusal mesafe, manipülasyon, saldırganlık ve empati eksikliğiyle ele veren psikopati, günümüzün yaygın kişilik bozuklukları arasında yer alıyor. Torino Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, psikopat bireylerde görülen az bilinen bir belirtiyi ortaya çıkardı. Bilim insanlarına göre psikopatların büyük bir kısmı, bekar bir yaşamı tercih ediyor.

Psikopatları tanımlamak için yapılan önceki çalışmalar, bu insanların karizmatik kişilik özellikleriyle ön plana çıktıklarını ve aşırı özgüven sorunları yaşadıklarını ortaya koymuştu.
Psikopat bir kişinin dışa dönük tavırları, onların kendilerini diğerlerinden üstün gördüklerini gösteren çeşitli ipuçları sunabiliyordu. Ancak yeni yapılan bir araştırma, bu davranış kalıplarına bir yenisini  daha ekledi.
İtalya’daki Torino Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, psikopatların romantik ilişkilerini sürdüremedikleri ve bu nedenle genellikle bekar kaldıkları sonucuna varıldı.
Araştırmada; psikopati, narsisizm ve makyavelizmin birleşiminden oluşan “Karanlık Üçlü” özellikleri, 1.101 kişi üzerinde incelendi.
Sonuçlar, bekar kişilerin psikopati puanlarının daha yüksek olduğunu gösterdi. Bu tür bireyler, başlangıçta ilişki kurma konusunda zorluk yaşamasalar da, uzun vadede sağlam ve sağlıklı bağlar kurmakta güçlük çekiyorlar.
Ses getiren çalışmada, erkeklerin bu özelliği kadınlardan daha fazla taşıdığı ve bir kişinin aşka bakış açısının, ilişkileri başlatma ve sürdürme yeteneği üzerinde büyük bir etkisi olduğu gözlemlendi.
Uzmanlar, birçok kişinin bu problemi bağlanma sorunlarıyla karıştırdığını, bu nedenle psikopatları anlamanın zor olabileceğini söyledi.
Ancak bu durumun her bekar için geçerli olmadığını bilmekte fayda var. Bir kişinin derin bağlarda kurmakta güçlük çekmesinin psikopati dışında da pek çok nedeni olabilir. Bunlar arasında yoğun hayat temposu, güven problemleri ve çocukluktan gelen bazı travmalar yer alabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.