DOLAR 28,5590 0.3%
EURO 30,5484 0.3%
ALTIN 1.776,88-0,79
BITCOIN 10664562,64%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Rehber köpekler sahiplerine tiyatroda da eşlik edebilecek

ABONE OL
Haziran 8, 2019 05:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rehber Köpekler Derneği ile İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü, engellilerin sanata erişimi için Türkiye’de bir ilke imza attı.

İstanbul Devlet Tiyatrosu, Dernek Başkanı Avukat Nurdeniz Tunçer ile rehber köpeği Kara’yı ve Mustafa Keskin ile rehber köpeği Tabs’i, Üsküdar’daki Tekel Sahnesi’nde ağırladı. Tunçer ile Kara ve Keskin ile Tabs, gündüz bir oyunun provasını, akşam da bir oyunu izledi.

“Rehber köpeklerle oyun izlenebilir mi?”

İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Atilla Şendil, İstanbul Devlet Tiyatrosu Basın Yayın Birimi’ne rehber köpeklerle oyun izlenip izlenemeyeceğini soran bir e-mail aldıklarını anlattı.

“Bizde daha önce böyle bir uygulama yoktu, açıkçası biz de çok iyi bilmiyorduk. Bir araştırma yaptık ve onların da oyunlara girebileceğini fark ettik. Kendilerini davet ettik. Önce kendileriyle görüştük, konuştuk, rehber köpeklerimizi tanıdık.”

Şendil, bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyerek, “İstedikleri zaman istedikleri oyunumuza gelip, oyunu izleyebilecekler. Herkes alışacak çünkü onlar da hayatın bir parçası, onların da bir sürü hakkı var, oyun seyretmek, konser izlemek gibi. Görme engelliler de rehber köpekleriyle gelip oyunları, konserleri izleyebilecekler” dedi.

“Sanata erişebilmek hepimiz için çok önemli”

Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tunçer, çok heyecanlı olduklarını belirtti. İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürlüğünün, kamunun ilk iş birliği olarak rehber köpekleri Engelliler Haftası’nda misafir ettiğini vurguladı.

Ayrıca, derneğin amacının rehber köpekleri görme engellilere ücretsiz teslim etmenin olduğunu söyledi. Sonrasında da yasal olarak ve erişilebilirlik anlamında her ihtiyaç duyduklarında yanlarında bulunmak olduğunu belirten Tunçer, şöyle konuştu:

“Bununla gurur duyuyoruz. Ne kadar çok farkındalık o kadar çok erişebilirlik. Sanata erişebilmek hepimiz için çok önemli. Biz de bu toplumun bir parçasıyız ve her şeye bizim de iştirak etmemiz gerekiyor. Bunu rahat bir şekilde yapabilmek çok büyük bir mutluluk.”

Tunçer, rehber köpek Kara’nın da artık sanatsal faaliyetlere biraz daha eğilim gösterebileceğini belirtti.

Kaynak: AA 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.