Van Gölü’nün gizemli dünyasına yolculuk

ABONE OL
Temmuz 20, 2019 10:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlginç hikayeleriyle batıklar, doğa harikası mikrobiyalitler…

Bir dönem içinde canavar yaşadığı iddia edilen Van Gölü’nün sırları bir bir ortaya çıkıyor. 

Kapalı bir havza olan Van Gölü’nde su çıkışı yok. Bu yüzden sular yıllardır 150 metre alçalıp yükseliyor.

Dünyanın en büyük tuzlu sodalı gölü, insanların her zaman ilgisini çekti. Göl, derinlerinde sakladığı gizemleri, olay yaratan keşifleri ile Anadolu tarihinin en büyük bilmecelerinden biri.

Van Gölü’nün Gizemli Dünyası” belgeselinin tamamı için tıklayınız

Suyun mucizesi mikrobiyalitler 

Gölün gizemlerinden biri de mikrobiyalitler. Dünyada bilinen en eski yaşam formlarının fosillerini barındırıyorlar. Peki, mikrobiyalitlerin tuhaf şekilleri nasıl oluşuyor?

Gölün zemindeki çatlaklardan kalsiyumca zengin tatlı sular çıkıyor. Göldeki planktonlar bu suları kalsiyum karbonatla kaplıyor ve yıllar içerisinde bu yapıları oluşturuyor.

Mikrobiyalitler suyun bir mucizesi. Mineralce zengin sular, binlerce yılda birer sanat eseri gibi yükseltiyor bu oluşumları. Su altının peribacaları zamanla Van Gölü’ne imzasını atıyor.

Bazıları en az 10 bin yıllık

Van Gölü’nde 4 ila 30 metre derinlikler arasında tespit edilen mikrobiyalitlerden bazıları en az 10 bin yıllık. Onlar, dünya tarihinde bilinen en eski örnekler. Bu nedenle devasa boyutlara ulaşmışlar. 40 metre olanları da var. Dünyadaki örnekleri ise genellikle 2-3, en fazla 10 metre boyunda.

Van Gölü’nün derinliklerinde görülen bu sıra dışı yapılara karada da rastlayabiliyorsunuz. Üstelik bugünkü göl seviyesinin 60 metre üstünde.

Su altı mimari kalıntılar

Van Gölü tarihin izlerini sular altına çekmiş…

Mimari yapılar, Adilcevaz Kalesi’nin hemen kıyısında su altında kalmış. Bölgede, 2 kilometre uzunluğunda duvarlar ve yeni keşfedilen Kale Burcu bulunuyor.

Bölgede, 1916 yılındaki işgal zamanda Ruslar tarafından yapılan bir gemi de yer alıyor. Akdamar adıyla kullanılan 41 metrelik gemi, yolcu ve yük taşımış. 1958 yılında ise fırtınada batmış.

Aradan geçen 60 yıla rağmen ahşaplar çok az çürümüş. Sebebi suyun sodalı olması. 

Su altındaki mezar taşları

Gevaş kıyıları…

Su altında yine eski dönemlerden kalma bir iskele bulunuyor. İskele taşlarının arasında ise işlenmiş ve yazılı taşlar var. Bu taşlar, Selçuklu mezar taşları. 

“Ahlat Selçuklu Mezarlığı” ise dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı. Yaklaşık 70 yıl önce yapılan iskele için alandan sökülen mezar taşları da kullanılmış. Van Gölü’nün sodalı suyu ise taşları korumuş. 

Van Gölü’nde mucizelerden biri de inci kefalleri. Farkına varabilecekler için sahip olduklarıyla efsane olan bir göl bu. Gizemleri ve benzeri olmayan özellikleri ile dünyanın en eşsiz göllerinden biri.

Kaynak: Mavi Tutku

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (4)
  • you could check here

    218998 64404Very good post, effectively put together. Thanks. I will likely be back soon to have a look at for updates. Cheers 886214

    Yanıtla
    +0
    -0
  • ปั้มติดตาม

    813742 757633I believe this internet web site contains extremely superb composed articles posts . 85990

    Yanıtla
    +0
    -0
  • packwoods x runtz disposable vapes

    720083 553128Maximize your by how a large amount of gear are employed internationally and will often impart numerous memory using that your is also fighting that can be a result from our team rrnside the twenty first centuries. daily deal livingsocial discount baltimore washington 994495

    Yanıtla
    +0
    -0
  • 285499 331431I was trying to find this. Genuinely refreshing take on the data. Thanks a great deal. 114275

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.