Grip mevsimi solunum yolu hastalıklarında artışa yol açar ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi bunlarla mücadele etmek için olmazsa olmazdır. Dengeli bir diyet ve C, D, A ve B6 vitaminleri, çinko ve selenyum gibi belirli takviyeler tüketmek bağışıklığı artırabilir ve besin boşluklarını doldurarak vücudun enfeksiyonlarla etkili bir şekilde savaşma yeteneğini artırabilir.
Grip mevsimi geldi ve yılın solunum yolu hastalıklarında artış görülen zamanı. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi hastalığa neden olan patojenleri uzaklaştırabilir ve vücudunuzun verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.
Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve diğer önemli besinler açısından zengin dengeli bir diyet yapmak mevsimsel enfeksiyonlara karşı bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Besin açısından zengin bir diyet sürdürmenin yanı sıra, rutininize belirli takviyeleri dahil etmek grip mevsiminde ekstra bir koruma katmanı sağlayabilir.
C ve D gibi vitaminler, çinko ve selenyum açısından zengin takviyelerin bağışıklık sistemini desteklediği bilinmektedir.
Bu takviyeler, beslenme boşluklarını doldurmaya ve vücudunuzun mevsimsel hastalıklarla etkili bir şekilde mücadele etme yeteneğini artırmaya yardımcı olabilir.
C Vitamini, bağışıklık savunmasında hayati bir rol oynar ve cildin patojenlere karşı bariyerini güçlendirir. Bu önemli vitamin, oksidatif stresi azaltır ve mikropları öldürmek ve enfeksiyonları temizlemek için nötrofiller gibi bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırır. Ayrıca B ve T hücrelerinin gelişimini destekler.
C vitamini eksikliği bağışıklığı zayıflatır, enfeksiyonlara karşı duyarlılığı artırırken, enfeksiyonlar C vitamini seviyelerini daha da azaltır. Günde 100-200 mg’lık düzenli alım enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilirken, artan iltihaplanma ve metabolik talepler nedeniyle yerleşik enfeksiyonları tedavi etmek için daha yüksek dozlara ihtiyaç duyulur.
Çinko, bağışıklık fonksiyonu için gereklidir ve düzenlenmesi bağışıklık sistemini önemli ölçüde etkiler. Taşıyıcılar ve düzenleyiciler tarafından kontrol edilen uygun çinko mevcudiyeti, monositler, T hücreleri, B hücreleri ve doğal öldürücü hücreler gibi bağışıklık hücrelerinin hayatta kalmasını, büyümesini ve işlevini destekler.
Çinko eksikliği bu süreçleri bozarak hem doğuştan hem de edinilmiş bağışıklığı zayıflatır. Akut eksiklik bağışıklığı azaltırken, kronik eksiklik iltihabı artırır ve proinflamatuar sitokinlerin üretimini teşvik ederek romatoid artrit gibi iltihaplı hastalıklara iyi gelir.
Kalsiyum, fosfor ve kas sağlığı gibi diğer birçok önemli işlevin yanı sıra, D Vitamini bağışıklığı artırmada da rol oynar. Author Manuscript’te yayınlanan bir çalışmaya göre, D vitamini eksikliği durumunda, otoimmüniteye genetik olarak duyarlı bir konakta enfeksiyona karşı artan bir duyarlılık ve bir diatez görülmektedir.Kaynaklar: Güneş ışığı, Yağlı balık, güçlendirilmiş süt ürünleri, yumurta sarısı ve güçlendirilmiş tahıllar.
A Vitamini, patojenlere karşı ilk savunma hatları olan cilt ve mukoza hücrelerinin bütünlüğünü destekleyerek bağışıklık sisteminin sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca bağışıklık tepkilerini düzenlemeye, bağışıklık hücrelerinin farklılaşmasını teşvik etmeye ve T hücrelerinin ve B hücrelerinin işlevini artırmaya yardımcı olur. A vitamini eksikliği bağışıklık fonksiyonunu bozarak enfeksiyon riskini artırabilir.Kaynaklar: Havuç, tatlı patates, ıspanak ve kara lahana.
Selenyum, hücreleri oksidatif hasardan korumaya yardımcı olan güçlü antioksidan özelliklere sahip bir eser mineraldir. Makrofajlar ve doğal öldürücü hücreler de dahil olmak üzere bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırarak bağışıklık sisteminin işleyişinde önemli bir rol oynar. Selenyum eksikliği bağışıklık tepkisini zayıflatabilir ve vücudu enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir.
Kaynaklar: Brezilya fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, esmer pirinç ve deniz ürünleri.
B6 vitamini, hemoglobin üretmeye yardımcı olduğu ve bağışıklık hücrelerinin gelişimine ve olgunlaşmasına yardımcı olduğu için bağışıklık sistemi işlevi için gereklidir.
T hücrelerinin, B hücrelerinin ve doğal öldürücü hücrelerin işlevini destekler ve eksikliği bağışıklık tepkilerinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Yeterli B6 vitamini alımının sağlanması bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına ve enfeksiyon riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Kaynaklar: Kümes hayvanları, balık, patates, muz ve güçlendirilmiş tahıllar.